Могат ли дигиталните зелени паспорти да бъдат решение за туризма?

0
139
Пътуване
Пътуване. Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) обсъжда идеята за създаването на валиден в Европейския съюз (ЕС) зелен дигитален сертификат, комбиниран с информация за направени ваксинации, тестове за COVID-19 и възстановяване след прекараното вирусно заболяване. Документът ще позволява на желаещите да пресичат граници и да пътуват спокойно със самолет, предават „Ройтерс“, цитирани от „БНР“.

Туристическият сектор е сред най-сериозно засегнатите вследствие на пандемията от коронавирус. Според Павлин Косев, представител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от гледна точка на икономиката „всяка държава се бори с ограничения, никой не може да предвиди какво ще се случи“, но индустрията няма как да изчезне, тъй като тя е насочена към хората с цел релаксация и почивка.

Специалистът посочи, че надеждите са през топлите месеци активността на заболяването да отслабне, както и неговата агресивност, за да имаме едно спокойно лято.

По отношение на планираните зелени паспорти, Косев смята, че те вероятно ще бъдат част от личните документи на всеки един човек, защото „явно това е бъдещето“ и е необходимо да бъдем гъвкави и адаптивни, вместо живеещи под постоянно напрежение.

Трудности, твърди експертът, срещат както обикновените граждани, така и ръководните звена като общини, министерства и прочее. Проблемът е в непредсказуемостта на ситуацията, липсата на достатъчно информация, с която можем да предвидим какво би следвало занапред.

“Най-вече апелираме към това да има малко повече връзка с бизнеса, общинската и национална администрация, защото има доста ситуации, в които малко прибързано се пускат заповеди, веднага след това се правят корекции“, допълни браншовикът.

Създателят на туристическа платформа, лансираща инициативата „Безопасна почивка“, Свилен Петков заяви, че само приспособимостта би спасила всички туристически агенции, оператори и представители на хотелиерския бизнес. Те трябва „да позволяват на хората до последния момент, буквално в деня преди да заминат, да могат да си отложат почивката“, проявявайки разбиране към страха на голям процент от гражданите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments