Млади учени работят с нова инсталация за електроннолъчево заваряване и модификация на материали

0
134
Електроннолъчева инсталация
Снимка: БАН

Млади учени от Института по електроника на БАН и от Техническия университет в Габрово са част от екипа, който ще работи с иновативната инсталация Evobeam cube 400 за електроннолъчево заваряване и модификация на материали, съобщиха от Българската академия на науките. Инсталацията била напълно автоматизирана и позволявала да се извършват технологични дейности в стандарт 4.0, свързан с модернизацията и конкурентоспособността на българската икономика.

Апаратурата е на стойност 821 449 лева и е част от лаборатория „Интелигентни технологии, базирани на интензивни енергийни потоци” на Центъра за компетентност “Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии”. Лабораторията се намира в Габрово и в нея ще се извършват научно-приложни изследвания в областта на електроннолъчевото заваряване и повърхностна модификация на метали и сплави за нуждите на мехатрониката. Ръководител на лабораторията е директорът на Института по електроника на БАН проф. Петър Петров.

Дългогодишният опит на учените от Института по електроника в областта на фундаменталните изследвания при взаимодействие на интензивни енергийни потоци с материали ще намери реализация при разработване на технологии за електроннолъчево заваряване и повърхностна модификация на детайли и компоненти за машиностроенето, мехатрониката, авиационната и военната промишленост, медицината и други отрасли на икономиката.

Методът, който се прилага чрез използването на иновативната инсталация Evobeam cube 400, позволява да се извършва прецизно съединяване на компоненти, като се запазват до 80% от техническите характеристики на материалите. Апаратурата предварителното сканира компонентите, които предстои да бъдат съединени, като се предотвратява появата на пукнатини по детайла и се контролира крайният резултат. Прецизността на електронно-лъчевото заваряване, извършвано с новото оборудване, ще подпомогне разработването и приложението на нови материали и сплави с уникални физико-механични свойства.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments