Млада архитектка от Варна отива на полуфинал на конкурс по проект на НАСА за град на Марс

0
195
Илюстрация
Снимка: Pixabay

Млада архитектка от Варна, специализирала градоустройствена архитектура в Германия, отива да представи България на полуфинал на конкурс по проект на НАСА за град на Марс, съобщават от „БНР“.

Съвместният проект на архитект Калина Калчева и Института по космически изследвания към СУ „Марс 25“ е избран за последния етап от конкурса на НАСА „NASA – National Aeronautics and Space Administration“ и Европейската космическа асоциация. Той ще бъде посветен на проектирането на бъдещия град на червената планета, както и архитектурни решения, свързани с неговото изграждане и устройство.

Конкурсът, организиран от NASA Jet Propulsion Laboratory и Мars Society, е проведен през февруари, но заради пандемията резултатите са обявени в началото на декември миналата година. В първоначалната надпревара са се включили над 5 хиляди учени и архитекти от целия свят. От тях само 10 екипа и 100 участници ще се състезават за финала, до който ще бъдат допуснати едва 30 участници. Кои точно – ще стане ясно в края на януари. 

По думите на българката, градът в космическото пространство ще бъде инсталация със скеле от използвани в ракетостроенето материали, както и надуваема структура. Когато всички съставни части бъдат успешно транспортирани, съоръжението ще отвори, а вътре ще се създаде изкуствена среда.

С разработката, посветена на Марс, с която е поканена да се включи в 3-месечно обучение на Марс Юнивърсити в Калифорния, арх. Калина Калчева се дипломира във ВСУ “Черноризец Храбър” през 2019 година в специалност „Дизайн в архитектурна среда“. Нейни научни ръководители са били доц. д-р Янко Милев и доц. Николай Нинов. В страницата на Калина Калчева, посветена на проекта й, може да разберете повече за предизвикателствата на конкурса и идеята, която стои зад „Марс 25”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments