Мистериозен демонстрант в Пекин предизвика онлайн издирване и в същото време респект

0
32
Протест в Китай - лозунги.
Протест в Китай - лозунги. Снимка: Facebook

Рядък и драматичен протест в Пекин, който критикува президента Си Дзинпин, предизвика онлайн издирването на мистериозния протестиращ, както и искрени почести към него, предава „BBC“. Протестиращите се бяха качили на моста Ситонг в квартал Хайдиан в Пекин и бяха залепили два големи транспаранта, призоваващи за край на суровата политика на Китай за нулев COVID и свалянето на Си. Докато държавните медии запазиха мълчание, снимки и видеоклипове от събитието от четвъртък се разпространиха широкомащабно онлайн, предизвиквайки бързи репресии от страна на органите за цензура в социалните медийни платформи и приложението WeChat, използвано от повечето китайци.

Протестът в четвъртък се състоя в навечерието на историческия конгрес на Комунистическата партия, на който президентът Си трябва да получи трети мандат като шеф на партията, затвърждавайки властта си. Лицето също подпали нещо, което изглеждаше като автомобилни гуми, и можеше да бъде чуто да скандира лозунги по високоговорителя.

Според съобщенията един човек е арестуван във връзка с протеста. Снимки от инцидента показват полицейски служители, обкръжили лицето, което носеше жълта каска и оранжево облекло. Мнозина похвалиха самотния протестиращ, наричайки го „герой“ и определяйки действията му с думите „новият Мъж Танк“ – препратка към неизвестния китаец (неизвестен бунтар), който стоеше пред танковете по време на протестите на Тянанмън през 1989 г.

Онлайн детективи са се опитали да проследят лицето, като са се съсредоточили върху китайски изследовател и физик, родом от село в северната провинция Хейлундзян. Проверка на „BBC“ с властите в селото потвърди, че мъж с това име е живял там. Той беше публикувал нещо, което изглеждаше като манифест, в популярния изследователски сайт ResearchGate. По-късно това беше свалено, въпреки че други оттогава качиха копия от него.

В документа от 23 страници той призовава за стачка и актове на гражданско неподчинение – като разбиване на станции за тестване на COVID- в неделя. Това трябваше да спре „диктатора Си Дзинпин от незаконно продължаване на поста, така че Китай да може да тръгне по пътя към демокрацията и свободата“.

Някои китайци се събраха в двата акаунта на мъжа в Twitter, публикувайки това, което твърдяха, че са негови снимки, и пишат стотици благодарствени съобщения. Ето и част от тях:

„Ти си герой и имаш моето уважение.“

„Поклон на героя на народа! Дано се върнеш спокоен!“

Името на мъжа е сред материали, свързани с протеста, които са цензурирани онлайн. В китайския социален медиен сайт Weibo не можеше да се намери споменаване на инцидента в петък сутринта. А кадрите и снимките от протеста и свързаните с него ключови думи, включително „Хайдиан“, „Протестиращ в Пекин“ и „Мост Ситонг“, бяха бързо изчистени. Фрази, допирателно свързани с протеста, включително „мост“ и „герой“, също върнаха ограничени резултати.

Въпреки че китайските медии не са съобщили за инцидента, бившият редактор на Global Times Ху Сиджин изглежда се позова на него, когато написа в Twitter в четвъртък вечерта, че „по-голямата част“ от китайците подкрепят управлението на Комунистическата партия и се „надяват на стабилност и противопоставяне на катаклизми“.

Много китайци съобщиха, че техните акаунти в социалните медийни платформи или WeChat – най-голямото приложение за съобщения в Китай – са били временно забранени, след като са споделили снимки от протеста или са публикували съобщения, загатващи за протеста.

Подобен драматичен протест – и публична критика към правителството – е рядкост в Китай, въпреки че строгата политика на Китай за „нулев COVID“ подхранва нарастващото обществено разочарование.

През 2018 г. жена, която обезобрази плакат на Си Дзинпин, заявявайки, че се противопоставя на неговата „тирания“, по-късно беше приета в психиатрична болница. Действията на протестиращите в Пекин идват в особено политически чувствителен момент, като се очаква хиляди полицаи да бъдат мобилизирани в столицата преди едноседмичния партиен конгрес.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments