Мирослава Кискинкова: Най-честите грешки в тренировките са свързани със свръх умора и лишаване от храна

0
323
Мирослава Кискинова
Мирослава Кискинова. Снимка: Личен архив

Мирослава Кискинова персонален треньор по йога, пилатес и стречинг, а също така е консултант по хранене. Тя е само на 24 години, но споделя, че е започнала да провежда тренировки още в тийнейджърските си години, когато води уроци по танци – хип-хоп и модерен балет.

След това се специализира в пилатес и към момента е мастър инструктор по метода на Джоузеф Пилатес (Мат). Любовта ѝ се пренася и в йогата, като дори развива собствен клуб в Бургас

През годините е изкарала редица курсове за фитнес, стречинг, табата, бъднжи фитнес и денс, хатха йога, ин йога, както и за преквалификация по пилатес от Ямуна, Виена.

От Искра.бг решихме да потърсим Мирослава, за да си поговорим на теми, които са свързани със здраве, фитнес и правилно хранене, както и за най-честите грешки, които хората обикновено допускат, когато си поставят някаква цел. 

Мирослава Кискинова
Мирослава Кискинова. Снимка: Личен архив

За кого са подходящи индивидуалните тренировки, които предлагате и какви са целите, които обикновено си поставят Вашите клиенти?

Персоналните тренировки са подходящи за всеки, който иска да подобри външния си вид, да развие повече гъвкавост, мобилност или сила. Те са подходящи, както за начинаещи така и за хора, които са стартирали, но са стигнали до момент на застой и се стремят към повече прогрес.

На каква база се създава персонализирана програма всеки човек и какви резултати могат да бъдат постигнати?

Програмите са въз основа на желанията на човека. Част от хората целят да отслабнат и да се стегнат, други искат да усещат повече тялото си и да го заздравят, изправят и подобрят стойката си, а трети искат да качат килограмите. Всички желани резултати са достижими, разбира се, ако човек може да си отдели малко време за тренировка и внимава какво хапва. Въпросът не е дали, а кога! Треньорите сме тези, които помагаме, но останалото зависи от човека.

Мирослава Кискинова
Мирослава Кискинова. Снимка: Личен архив

Какви са най-честите грешки, които правят по-неопитните хора, когато решават да тренират самостоятелно с цел например да отслабнат или да натрупат мускулна маса? 

Най-често срещаните грешки са свързани именно с храненето или със свръх умора. Когато някой реши да отслабва и спре да яде или не се храни пълноценно, но в същото време тренира усилено, това не е най-вече здравословно. По този начин човек има физическа активност, но не си набавя нужното гориво за да извършва всичко. Също хората правят и доста грешки, когато решат да минат на кето режим или кето диета.

Можем да си представим тялото като една машина, за да може да работи и да не дава ,,на късо”, какво му трябва? Храна, вода, сън… Не можем да я пуснем просто да работи и да не ѝ даваме нужното гориво и ток. Така е и с човека. Той има нужда от хранителни вещества (макронутриентите и микронутриентите), тоест от протеини, мазнини, въглехидрати, вода, витамини и минерали, както и от сън и почивка.

Как помагате на клиентите си да се справят с почти неизбежно настъпващата в един момент демотивация и прекъсване на тренировъчния процес?

В един момент процеса до желаната цел се забавя и това наистина е неизбежно, в един момент може човек да има много голям прогрес за отрицателно време, но това няма как да продължава постоянно в процеса. За да може човек да остане мотивиран, трябва да продължава да забелязва прогреса, който има и най-вече прогреса, който е постигнал до тук, тъй като в повечето случай в началото е по-лесно да се видят резултати.

Например, ако човек иска да свали 10 килограми първите 3-4кг. могат да се смъкнат лесно, но няма как и 10-те магически да се изпарят с няколко тренировки. Постоянство! Това се отнася и за другите цели: достигане до шпагат, изправяне на стойка, подобряване на мобилност и т.н.

Какви са Вашите препоръки за здравословен начин на живот извън тренировките, включително режим на хранене и сън?

Сънят е изключително важен за възстановяването, както за мъжете, така и за жените. Независимо дали човек тренира, той е добре да си набавя минимум 7 часа. Да се пие повечко вода и чай. Можем да започваме деня с чаша вода и лимон в нея. Храната трябва да е балансирана и да има от всичко, разбира се като намалим и най-добре премахнем пържено, газирано и полуготови пакетирани храни. И движение. Може да не са тренировки във фитнес или йога практики, човек е важно да намери начин да остане активен през деня особено, ако работи зад компютър. Може да отделя 30 минутки на ден за разходка или друга физическа активност.

Мирослава Кискинова
Мирослава Кискинова. Снимка: Личен архив

За съжаление България е в челните места в Европа по детско затлъстяване. Какво бихте посъветвали родителите, чиито деца се хранят нездравословно и нямат желание за физическа активност?

– Бих ги посъветвала първо да пробват да заведат децата си на различни тренировки. Да опитат от всички преди да се откажат. Именно сега има изключително голямо разнообразие от всякакви тренировки за деца като започнем от йога, различни танци, и бойни спортове. Всички те учат на дисциплина и помагат за развитието на децата – физически и психически.

Колкото до храната, тя от голяма част зависи от това какво възрастните имат в хладилника си. Ако имат плодове и зеленчуци, то тогава детето няма как да яде чипс.

Да, когато излезе навън, може са си купи, но примерът идва от вкъщи. А има и много идеи за вкусни неща, които могат да се приготвят по-здравословно, та дори и чипс – печен на фурна с тънко нарязани картофи.

Какво Ви мотивира най-много в работата ви като персонален треньор и какви са Вашите цели за развитие на професионалната си кариера в бъдеще?

Към момента, въпреки че имам развит клуб и зала за групови тренировки, продължавам работата си като персонален треньор, защото ми харесва контактът с хората и когато те са доволни от постигнатите резултати. Това не е като всяка друга работа, на която ,,трябва да отидеш”.

При този вид работа, ти опознаваш човека и човека опознава теб. Вие ставате приятели. Тук и поне за мен е най-важно да видя, че отсрещният човека е доволен от себе си в края на тренировката и си тръгва с усмивка и добро настроение.

Водя различни тренировки- фитнес, пилатес, йога, функционални и стречинг. Клиентите ми са с различни цели и те самите са коренно различни именно и това ми харесва, например: сутринта водя тренировка по стречинг, след това две фитнес тренировки, а после практика за изправяне на стойката и намалянето на болките в гърба и кръста. Работата ми не може да се каже, че е скучна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments