МИР: През февруари отваряме процедурата за ВЕИ и локално съхранение на енергия за 200 млн. лв. за фирмите

0
40
Министерство на иновациите и растежа
Министерство на иновациите и растежа. Снимка: МИР

През февруари ще стартира кандидатстването по процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лв. Тя е третата, която Министерството на иновациите и растежа /МИР/ отваря по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, съобщиха от ведомството. Новината презентира в предаване на радиоверига „Фокус“ Мария Младенова, началник на отдел „Подбор на проекти и договаряне“ към Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР.

Общественото обсъждане на процедурата бе обявено на 12 декември и приключи месец по-късно – на 12 януари. Кандидатстването на фирмите ще продължи три месеца.

Мярката е за изграждане на фотоволтаична система „т.нар. соларни панели, които да бъдат монтирани върху покрива на даденото предприятие, фасадата му или на терена, на който се намира то.“ Батериите за локално съхранение на енергия ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата енергия ще се произвежда единствено и само за собствена употреба, без да може да се препродава и връща в енергийната система на страната. По процедурата ще могат да кандидатстват освен микро-, малки и средни предприятия, но и такива със заети до 499 лица или с до 1500 лица.

„Очакваме интересът към процедурата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ да бъде още по-голям от този към двете вече приключили процедури в министерството“, каза Мария Младенова в ефира на предаването.

По думите й до момента по двете обявени процедури само за 5 месеца има получени над 10200 проекта. По първата – „Технологична модернизация“ са постъпили над 2500 проектни предложения, а по втората – за „ИКТ решения и киберсигурност“, над 7700 проекта.

„Сериозен интерес от страна на фирмите към Плана за възстановяване, освен от София, има и от Пловдив, Варна и Русе. Надяваме се и останалите области да стават все по-активни“, каза още Младенова.

Тя посочи, че кандидатстването по процедурите от ПВУ и тези от структурните фондове на ЕС е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020, като е максимално облекчено за бизнеса.

На 30 декември бяха обявени и първите спечелили проекти 953 броя, които ще получат финансиране за 260 млн. лв. от ПВУ по процедурата „Технологична модернизация“. В момента оценка преминават и подадените близо 7700 проекта по втората мярка за „ИКТ решения и киберсигурност“ на стойност 30,6 млн. лв. Очаква се скоро да бъдат обявени и победителите.

По линия на МИР ще бъдат отворени за кандидатстване седем процедури за 1.2 млрд. лв. само през първата половина на 2023 г., а общо до края на годината ще стартират 10 мерки за бизнеса. Подкрепата за микро-, малките и средни компании в страната ще е по три направления – Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, новата програма конкурентоспособност /ПКИП/ и новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация /ПНИИДИТ/.

От МИР припомниха, че за рекордно кратък срок бяха одобрени и двете европрограми към ведомството. Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ /ПКИП/ 2021-2027 г. с бюджет 3 млрд. лв. бе изпратена в Брюксел на 16 август и одобрена от Европейската комисия /ЕК/ на 3 октомври. Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. /ПНИИДИТ/ с бюджет от 2,14 млрд. лв. – изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември.

Първите процедури, които ще стартират по новата програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията, са за Разработване на иновации в малки и средни предприятия за 127 млн. лв. през месец март и за Внедряване на иновации в МСП за над 293 млн. лв. през месец април.

По инициатива на министър Пулев и с активното съдействие на екипа на вицепремиера Пеканов бе събрана и обобщена информация и от другите министерства (МРРБ, МЕ и МОН) за процедурите по ПВУ при тях, която бе изпратена до всички областни управители в страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments