Миньори и енергетици на протест: Да защитим „Мини Марица-изток“ ЕАД! Да се отложи либерализацията на пазара на ток

1
1320
"Мини Марица-изток" ЕАД
"Мини Марица-изток" ЕАД. Снимка: Facebook

Енергетици и миньори излизат на протест в София. Те се организират в социалните мрежи и към момента се предвижда да има две демонстрации. Първата е инициирана от Сдружение „Миньори и енергетици заедно“ и се очаква да бъде утре. Организаторите призовават:

„Чакаме ви утре в 06:00 часа сутринта от Сдружение „Миньори и енергетици заедно“ за реален протест в София! Утре е денят, в четвъртък ще е късно! Палете коли и да отиваме да отстояваме свободата си и да запазим малкото останало от енергетиката! Да го направим за семействата си и бъдещето ни като нация! Очакваме ви за подкрепа!Тръгваме от паметник „Св. Иван Рилски“ в 06:00 часа сутринта!“

И още: „Протест в София, 23.04.2024 – вторник. Тръгване от паметник „Св. Иван Рилски“- Раднево в 06:00 часа, собствен транспорт.Сборен пункт – площад „Александър Батенберг“, София, 09:00 – 10:00 ч. Начален час на автошествието – 10:00 часа. Маршрутът ще бъде в рамките на централна градска част с определен престой.“

„Нека със собствени усилия да защитим комплекса „Марица Изток“. Да се обявим за съхранение на националната ни сигурност. Да се обявим в защита на собствения ресурс, с който можем да работим още дълги години. Да кажем не на нашето унищожение! Съдбата ни е в наши ръце! Очакваме Ви!“

Второто недоволство ще е под формата на протестен митинг в София, който ще започне от 10:30 часа на 25 април и ще се проведе под надслов „За отлагане на либерализирането пазара на електрическа енергия“. Недоволството се организира във Facebook страницата КНСБ при „ТЕЦ Марица изток 2“, в която е публикуван следният пост:

„Уважаеми колеги, скъпи приятели,

Време е отново да излезем на улицата! Знаем, че сте единни и че сте в готовност!

Докато всички ние стояхме есента по барикадите, нашите политици ни забиха нож в гърба, като приеха едно безумие в Закона за енергетиката, според което и най-мрачните ни прогнози като хоризонт на работа на комплекса изглеждат като жадуван мираж. Според този закон „ТЕЦ Марица изток 2“ е принуден да спре работа от 01.07.2024 г.!

В същото време, знаете, има други решения, които обаче гарантират работата на комплекса.

Ето в каква държава живеем: Народното събрание приема закони и решения, които си противоречат! И го знаят! Изпълнителната власт изпълнява тези от тях, които сметне, че й е изгодно да изпълни!

Това е продан на страната ни, а управляващите никога не са спирали да лъжат!!! Докога?!!!!! Ако народът стане, играта свършва!!!

Част от това безумие, именно защото е отчетено като такова, предстои да бъде временно поправено, ако на 25.04.2024 г. се гласува на второ четене отлагането на либерализацията на пазара за ел. енергия на битовите потребители. И то само няколко месеца след като е приет заради заветната цел да се вземат едни пари. Защото на всички е известно, че България не е готова за тази реформа.

Ние ще сме там! Ние ще сме там, не само сега! Ще се изправяме срещу всяко безумие, което ограбва енергетиката на България и я поставя на колене! Ще си търсим всяко дадено обещание! Ако политиците не са разбрали, че ще защитаваме до последно енергийната си независимост и родното си място, сега е времето да го разберат! Ако смятат, че с всички техни нагли лъжи, интриги и престъпно погазване на закони са ни накарали да се чувстваме безгласни, незначителни, разединени и слаби, не са познали! Човек е толкова силен, колкото вярва, че е!

Всичко зависи от нас!

!!!! Важна забележка към вас, политици! Всяко сквернословие, че протестите са за трупане на предизборни дивиденти, всъщност обслужва интересите именно на онзи, който го пуска в пространството. В последните няколко години България е перманентно в предизборна ситуация! Протестите няма да спрат само заради подобни плитки внушения, свирещи по тази струна! Няма!!!

Свирете си и си играйте игрите другаде! Нас това не ни интересува!

Ще се противопоставяме на всяка политическа сила, която се обръща против нас, гражданите на Република България!“

Енергетици и миньори, сред които и от „Мини Марица-изток“ ЕАД, излязоха на протест

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Миньори и енергетици на протест: Да защитим „Мини Ма… […]