Енергетици и миньори, сред които и от „Мини Марица-изток“ ЕАД, излязоха на протест

0
610
Протест
Протест. Снимка: Radoslav Ivanov, Facebook

Миньри и енергетици излязоха на протест в Стара Загора, предава „БНР“.

Тази сутрин колона от около 10 коли тръгна от Раднево към областния град на поредно протестно автошествие. Между 12:30 и 13:30 часа те блокираха движението край Птицекомбината, както и това към АМ „Тракия“, за Димитровград и за Хасково.

Организаторите са от сдружение „Миньори и енергетици заедно“, обединяващо служители в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Председателят му Станимир Георгиев коментира пред „Радио Стара Загора“, че исканията им остават същите:

„Държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне. Заставаме зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.“

Протестиращите се обявиха „против“ планираната от 1 юли частична либерализация на електроенергийния пазар поради риска от по-висока цена на тока за домакинствата.

Припомняме, че вчера енергийната комисия в Народното събрание прие на първо четене да се отложи с година планираната от 1 юли пълна либерализация на пазара на ток. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на тока за бита по регулирани цени. Очаква се законопроектът да бъде разгледан от комисията днес, 18 април, а утре да влезе и в пленарна зала.

Георгиева е категоричен, че ако проблемите им продължават да се неглижират, са готови да излязат на протест и в столицата.

От 1 юни започват масови съкращения в „Мини Марица-изток“ ЕАД, а от юли – в ТЕЦ 2?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments