Министрите Борисов и Ананиев отчетоха напредъка по мерките в подкрепа на бизнеса

0
96

От Европейския банков орган позволиха на българския бизнес да отложи плащането на лихви или главници по кредити в месеците, докато трае COVID пандемията. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на правителството. Според министъра на икономиката Лъчезар Борисов това е очаквана и важна мярка за бизнеса.

министър на икономиката Лъчезар Борисов
Снимка: Правителствен пресцентър

По време на затварянето през март, от бизнеса са разсрочили повече от 9 милиарда лева свои кредити, отчете още министър Борисов. Той определя мярката като една от най-силните и благодари на БНБ, които комуникираха с Европейския банков орган и се стигна до това решение.

„Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение.“

Министър Кирил Ананиев
Снимка: Правителствен пресцентър

Увеличава се доверието на европейските и световни финансови институции по отношение на България, коментира от своя страна финансовият министър Кирил Ананиев. Той твърди, че страната ни ускорено изпълнява всички мерки, поети като ангажимент, за да може по-бързо да се осъществи конвергенцията и да влезем в Еврозоната. Според него България прави най-добрата емисия на дълг за тази година.

„2 милиарда и 500 милиона взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз – това също е едно голямо признание за България. И не на последно място ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната – на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България.“

Министър Борисов докладва и напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП. Според него тя мярката е бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове парите трябва да стигнат до бизнеса. Той потвърди, че отложената мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лева отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

Томислав Дончев
Снимка: Правителствен пресцентър

Вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че тази вид подкрепа е с европейски средства и добави, че ще бъде осъществена чрез системата ИСУН. Целта е процедурата да бъде максимално олекотена и подкрепата да стигне бързо до компаниите, които са засегнати от ограничителните мерки заради пандемията. Той припомни, че чрез Европейския социален фонд се оказва подкрепа и за заетите.

„Още от началото на следващата година ще се въведат мерки в подкрепа на иновациите и авангардните научни изследвания“, обяви още вицепремиерът.

Въпреки отчета, който днес министрите направиха пред премиера, те продължават да бъдат критикувани, че помощта към бизнеса е недостатъчна и ненавременна. Пример за това са собствениците на магазини в молове, които искат държавата да им плаща наемите, докато са затворени. Пример са частните школи, които определят новите мерки на здравното ведомство като „дискриминационни“. Затворените бизнеси настояват за компенсации, както и за отсрочване на данъци, осигуровки и кредити. Те предупредиха, че второто затваряне означава фалит за хотелиери, ресторантьори. А за тези, които няма да излязат в несъстоятелност, се очаква да са на огромни загуби.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments