Министерството на енергетиката и бизнесът обсъждат компенсаторна програма за газа в „Чирен“

0
47
Среща в Министерството на енергетиката
Среща в Министерството на енергетиката. Снимка: МЕ

Механизъм за компенсиране на крайните потребители на природен газ ще изготви експертна група в Министерството на енергетиката, която е с участието и на бизнеса. Днес тя проведе първото си заседание, съобщиха от ведомството. 

Преди седмица във ведомството се проведе среща по темата на министъра на енергетиката Росен Христов с представители на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород /АТППГВ/. На нея беше дискутирана основно високата цена на нагнетения в хранилището „Чирен“ природен газ, който сега се добива по по-ниски цени. В днешната среща с участието на заместник-министрите на енергетиката Еленко Божков и Ива Петрова този проблем отново бе акцент. Включиха се представители на АТППГВ и „Булгаргаз“, съобщиха от ведомството. 

„Газът в „Чирен“ е скъп и неефектиен, защото хранилището бе запълнено при високи цени на природния газ, а впоследствие цената се понижи, включително и заради топлото време. Всички търпят загуби, затова трябва да намерим общо решение, но без да застрашим разходната част на бюджета“, подчерта зам.-министър Божков.

Среща в Министерството на енергетиката
Среща в Министерството на енергетиката. Снимка: МЕ

В процеса на търсене на решение е добре да се включи и КЕВР като регулаторен орган, за да се съгласуват бъдещите компенсации по най-прозрачен законов ред.

Зам.-министър Петрова акцентира, че е необходимо на първо място да се реши на каква база ще се правят компенсациитепо Плана за действие при извънредни ситуации за гарантиране сигурността на доставките на природен газ на България или по Регламент 1369 на ЕС от 5 август 2022 г. за координирани мерки за намаляване търсенето на газ.

Ръководителите на газовите фирми изтъкнаха, че е нужно спешно търсене на изход от ситуацията. Присъстващите бяха категорични, че това ценообразуване затруднява и държавните, и частните компании, а ощетени са крайните потребители.

„Имаме времеви и ликвиден проблем. До април трябва да се реши въпросът финансово и технологично, като се отчете цената при нагнетяване и при добив. В другите държави компенсаторните механизми са готови отдавна“, казаха от АТППГВ.

Мерките за постигане на приемлива и работеща програма за компенсиране трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия /ЕК/, бе подчертано на срещата. Компаниите ще предложат писмено на министерството вариантите си по какви цени и начини да се направи компенсирането, за да се обсъди отново в следващи спешни разговори, обясниха още от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments