Министерската конференция: Държавите могат да бъдат успешни на фона на демографските промени

0
15
Министерска конференция
Министерска конференция. Снимка: МВнР

С правилните политики страните в Европа могат да бъдат успешни дори на фона на демографските промени, които се възприемат като неблагоприятни, подчертаха днес участниците при откриването в София на Министерската конференция –„Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна”.

Конференцията е организирана от Министерство на външните работи, Министерство на труда и социалната политика на България и Фонда на ООН за населението (UNFPA) в сътрудничество с Population Europe и под патронажа на президента на България. Тя събира министри и други политици с водещи експерти, представители на гражданското общество и академичните среди, за да бъде обсъдено какъв е най-добрият отговор на демографските предизвикателства, пред които са изправени държавите.

„Демографските промени заедно с процесите на глобализация, дигитализация и динамично технологично развитие, са в основата на формирането на една нова реалност, пред която са изправени съвременните общества“, каза Румен Радев, президент на Република България.

„Хората трябва да са в центъра на всички наши политики. Създаването и поддържането на здраво, проспериращо и приобщаващо общество е ключът към по-доброто демографско бъдеще за нашите страни“, добави той.

„Призоваваме страните да се изправят пред своите демографски предизвикателства не поради по-малко възможности за избор, а чрез подсилване на правата и възможностите за избор и чрез инвестиране в капацитета на всички хора“, каза Амина Мохамед, заместник-генерален секретар на ООН.

„Време е да се смени разговорът около демографската промяна: това не е криза, а възможност да бъде разбита строгата категоризация по възраст, пол и социален статус и да се използва пълноценно огромния, неизползван потенциал, скрит в нашите общества“, подчерта изпълнителния директор на Фонда на ООН за населението д-р Наталия Канем, която също е и заместник-генерален секретар на ООН.

Двудневната конференция обхваща теми като застаряването на населението, репродуктивността, равенството между половете и семейните политики, стремежите на младите хора, съживяването на селските райони и финансирането на социални политики, както и връзките между демографията и демокрацията.

На изцяло виртуалното изложение Demographic Resilience Expo участниците могат да се запознаят с примери за добри практики и обещаващи инициативи, свързани с справянето с демографските промени.

В резултат на конференцията се очаква стартирането на Десетилетие на демографската устойчивост 2022-2032 г. и създаването на Софийския алианс, общност, ръководена от държавите-членки. Тя ще служи като платформа за практики за улеснено споделяне на опит и ще осигури съвети за конкретни политики и техническа помощ за да бъде подсилена демографската устойчивост на региона.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments