Министърът на икономиката: Безработицата е под 5%, друг е въпросът дали хората получават исканото

0
54
Министър на икономиката Емил Караниколов
Снимка: Министерство на икономиката

Българската икономика отбелязва балансиран ръст и в последните години го запазваме, но по отношение на доходите все още имаме много да изпреварваме. Това отчете министърът на икономиката Емил Караниколов пред „БНТ“.

В четвъртък Европейската комисия повиши прогнозата за растежа на икономиката ни на 3.6, но постави фокуса за 2020 г., че ръстът ни ще е около 3. По думите на ресорния министър и за 2019 г. прогнозата е била по-ниска – за 3.1, но вече към края й е 3.6. И прогнозира, че ако не се появи финансова рецесия, няма да имаме проблеми, защото за следващите години се дава прогноза над 3.

Няма да има замръзване на доходите, докато няма финансова криза и има ръст на икономиката, каза министър Караниколов. Според него в момента нямало безработица, тъй като била под 5 процента, но уточни, че е друг въпросът дали хората получават това, което искат.

През последните 3 години доходите у нас растат със средно между 8 и 12%, но на нас ни трябват повече, посочи министърът. По думите му не може да се прогнозира дали ще се стигне до криза и индикации за такава към момента няма.

За първите седем-осем месеца за 2019 г. имаме над 17 милиарда евро износ. Според него това показвало, че нашите стоки и услуги са все по-качествени и конкурентни. Според него трябвало да се отчете фактът, че много нашенци се връщат в страната ни, а и чужденци идвали да работят у нас.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от