Министърът на енергитиката ще участва на среща за енергийно и климатично сътрудничество

0
10
Министър Андрей Живков
Министър Андрей Живков. Снимка: Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Андрей Живков ще участва на среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество /Р-ТЕСС/, съобщиха от енергийното министерство. Тя ще се проведе в полската столица Варшава на 22 и 23 септември 2021 година.

На срещата ще се дискутират въпроси, свързани с изменението на климата и енергийната сигурност, политиката на държавите в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, сигурността на енергийните доставки, критичната инфраструктура и киберсигурността, както и ядрената енергетика.

В инициативата P-TECC участват САЩ и 22 европейски държави – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно сътрудничество с ЕС.

Р-ТЕСС се фокусира върху техническото сътрудничество в редица ключови области, например осигуряване на анализ и планиране на интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, осигуряване на най-добри практики в областта на енергийната киберсигурност, насърчаване на нови капиталови инвестиции в ключова енергийна инфраструктура и подобряване на енергийната ефективност и чистото енергопотребление, включително в областта на възобновяемите енергийни източници, ядрената енергетика и изкопаемите горива.

Тези цели са в унисон с приоритетите на България в сектор енергетика. България подкрепя Партньорството за Трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество и участва в работните срещи на формата от самото му създаване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments