Министър Живков: Заради „Балкански поток“ България се е отказала от 1,3 милиарда лева

0
45
Андрей Живков
Андрей Живков. Снимка: Министерство на енергетиката

При отчета на дейността на Министерството на енергетиката през последния месец служебният министър Андрей Жиков отчете, че фокусът е бил поставен към липсата на перспектива в предходните години пред бъдещето на комплекса „Марица Изток“. Единственият въпрос в началото на всеки ценови период е дали ТЕЦ „Марица-изток 2“, а оттам – и мини „Марица изток“, ще продължат да работят, е мнението на служебния министър. 

Той увери, че в идните дни се очаква окончателно краткосрочно решение за ТЕЦ „Марица-изток 2“, което да избегне социалния стрес в комплекса, а в дългосрочен план чрез проекти в Плана за възстановяване и устойчивост до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ.

„Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни“, подчерта министър Живков.

По неговите думи от държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление.

„Работата по промените в Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на междуведомствената група при вицепремиера Пеканов е приключена и ако документът бъде одобрен, това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса „Марица изток“. Този факт, от своя страна, ще повлияе положително върху цялата група БЕХ“, подчерта министър Живков.

По думите на заместник-министър Александър Николов, плавният преход на мощностите от въглища към газ може да бъде съпътстван от въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Препоръка в този смисъл ще бъде направена към следващото Народно събрание.

Финансовият ресурс от различни европейски източници за осъществяване на проекти за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни механизми под шапката на ЕК.

По отношение на реализацията на междусистемната газова връзка Гърция – България, министър Живков заяви, че при последващо неспазване на договорения срок за завършване на строителството, българската страна ще пристъпи към усвояване на гаранциите по договора в размер на 90 хил. евро/ден. Писмо с такова предупреждение вече е изпратено до изпълнителя J&P AVAX S.A.

Конструкцията на проекта „Балкански поток“ не е финансово издържана, коментира друг аспект от работата на своя екип министър Живков и подкрепи тезата си със следните факти: България се е отказала от 1.350 млрд. лв. приходи от транзит за 10 години, като същевременно „Булгартрансгаз“ е задлъжнял с още толкова за строителството на проекта.

„Когато е правена финансовата рамка за „Балкански поток“, не е взето предвид бъдещото ограничаване на фосилните горива, а това изкривява общата картина“, отбеляза още министър Живков, цитиран от ведомството.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments