Министър Живков: Обмисляме възможности енергийните дружества да предлагат специални продукти за едрия бизнес

0
9
Андрей Живков
Снимка: Министерство на енергетиката, Архив

Обмисляме възможности енергийните дружества да предлагат специални продукти за едрия бизнес. Това е една от мерките, които бяха обсъдени днес на среща между министъра на енергетиката Андрей Живков, заместник-министъра Мирослав Дамянов, представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти, съобщиха от енергийното ведомство.  Целта на разговорите е да бъдат намерени варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар.

Сред обсъжданите мерки министър Живков открои също и възможни промени в правилата за търговия на борсата. Всички получени предложения от страна на бизнеса ще бъдат анализирани в най-кратък срок, така че да бъде намерено общо решение, което е приемливо и от гледна точка на европейските нормативи.

През последния месец, в резултат на намесата на служебното правителство, ТЕЦ „Марица изток 2“ работи на максимална мощност, което не се е случвало през последните години, подчерта министър Живков. В резултат на това България е сред страните в ЕС с най-ниски цени на електроенергията (след Полша).

Но това не е успокояващо, защото трендът е към покачване и именно тази заплаха мотивира общите усилия за търсене на приемливи решения, изтъкна енергийният министър.

През следващата седмица предстоят разговори и с министерствата на финансите и на икономиката, за да бъдат продължени и задълбочени обсъжданията за възможните мерки за подпомагане на бизнеса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments