Министър Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска

0
195
Министърът на земеделието. Снимка: Фейсбук, Десислава Танева
Министърът на земеделието. Снимка: Фейсбук, Десислава Танева

Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска, заяви ресорният министър Десислава Танева за „NOVA“. Тя припомни, че след празника в сила влиза постановлението на Министерски съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. На тях ще им бъде предоставено още 14 дни предписание, за да могат да вземат решение как да осъществят решението.

В края на май ще започнат проверки дали правилата се спазват, добави министърът на земеделието и храните. Тя посочи, че в момента усилията са насочени да се избегне кризата в млечния сектор.

„В момента кризата, тръгва от големите производители в Европа“.

Прибирането на реколтата от рози е в риск, съобщи още Танева. По думите й направени са всички възможни промени, за да се улесни достъпът до работна ръка.

Ресорният министър прогнозира и проблемна кампания за събиране на череши.

Тя категорично опроверга твърдението, че ще ядем по-скъп хляб.

„С по-скъп хляб дали ще ядем или не зависи от много фактори. Най-вече от международните цени и ситуация. България произвежда в пъти повече от над необходимото за изхранване. Ние винаги сме в позиция на нетен износител на суровина – пшеница. Каква е нейната цена на изнасяне, респективно това определя и вътрешната, зависи от много фактори. Факт е, че пазарът на зърнените суровини стана малко изненадващ, колебаещ се. Предвид на това, че основни страни, търгуващи с такава суровина, налагат различни ограничения и те рефлектират върху пазара“.

„Нека да знаем, че когато задаваме този въпрос производството и предлагането на хляб не е както едно време, да има три вида хляб“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments