Задължават търговските вериги да предлагат местна стока, в противен случай – глоба

0
67
Пазаруване
Снимка: Pixabay

Търговски вериги с 10 и повече обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция, гласят новоприети от правителството изменения.

Промените са в постановление, целящо осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на България, в магазините на търговските вериги (ПМС №70). Изменението касае привеждането на постановлението в съответствие със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение – определението за търговски вериги, както и осъществяването на контрола за изпълнение на разпоредбите.

При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 лв. до 50 000 лв. Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите. Единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Припомняме, че с ПМС № 70 се въвежда изискване местата за продажба да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по начин, от който е видно, че са регионално производство. На тези места следва да се предлагат регионално произведени мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед, както и пресни сезонни плодове и зеленчуци.

За регионални производители се считат осъществяващите дейност на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територия граничеща с нея. За София-град и София-област за съседни се считат граничещите със София – област, както и Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments