Министър Славов: Новите редакции за промените в Конституцията са по-добри от първоначалните

0
20
Атанас Славов
Атанас Славов. Снимка: Демократична България

Постигнато е съгласие по финалните текстове преди второто гласуване на промените в Конституцията, коментира правосъдният министър Атанас Славов за „БНТ“, добавяйки надеждата си тези текстове да бъдат приети. Той намира новите редакции по-добри от внесените първоначално.

„Прави се стъпка напред за постигането на двете основни цели – независим и справедлив съд и отчетна и отговорна прокуратура, като се съобразяваме със становищата на ЕК и Венецианската комисия в рамките на консултативния процес“, каза той.

Народното събрание се движи по графика, заложен в правилата за приемане на изменения в Конституцията, заяви Славов. Днес ще се проведе заседание на конституционната комисия, която да прегледа финално текстовете, така че следващата седмица да бъдат приети окончателно в зала.

„Големите проблеми в последните години са намесата на политиката в съда и прокуратурата – опъването на чадъри и защита за някои хора. Този проблем ще се реши. Съдиите няма да могат да бъдат притискани от политическата власт, а прокуратурата ще знае, че носи отговорност“, коментира доц. Славов.

Според него в последните 2 години са се проявили девиации в разбирането как трябва да функционират служебните правителства. Това е очертало нужда от редакция на Конституцията в тази част.

„Необходимо е връщане към нейни основни начала, а именно – парламентарната република. Не бих казал, че моделът, който се предлага при избора на потенциални служебни премиери е идеален, но ограничава тези доста широки права на държавния глава“, коментира той.

„Конституцията е обществен договор за бъдещето, за това как искаме да живеем като общество и държава. Общество като свободни и равни граждани, а не общество от объркани хора, които не знаят къде се намират политически и геополитически“, коментира още той.

Конституционните промени са само началото, а не краят на процеса, изтъкна министърът. Следващите няколко месеца ще бъдат посветени на всички останали промени в законодателството, като приемане на нов Закон за съдебната власт. Ще започне изграждането на новата антикорупционна комисия с разследващи функции. Ще бъдат приети и промени в процесуалното законодателство, така че делата да се решават по-бързо и ефективно.

Попитан дали след измененията в Конституцията ще се обезсмисли съществуването на това „правителство на компромиса“, Славов отвърна: „Това не е правителство на компромиса, а правителство, чиято цел е да постави България на картата на Европа. Бяхме започнали да се отклоняваме от участието си в ЕС и да играем странна геополитическа игра – да сме добре с Русия, докато тя воюва със суверенна държава. Правителството е много ясно проевропейско. То цели страната ни да е пълноправен член на Шенген и Еврозоната, като си изградим правовата държава и институциите.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments