Министър Сербезова е поискала от „Главна инспекция по труда“ да провери уволненията в МБАЛ-Видин

0
131
Работна среща
Работна среща. Снимка: Министерството на здравеопазването

От Здравното министерство са поискали от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверка на уволненията на санитари от Спешното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ във Видин, съобщи ресорният министър проф. Асена Сербезова по време на среща с представители на Националния синдикат „Защита“.

От синдикалната организация настояват четирите жени – санитари във видинската болница – да бъдат възстановени на работа, както и изпълнителният директор на лечебното заведение да подаде оставката си.

„Конфликтът продължава вече година. Това не са нито първите, нито ще са последните уволнени членове на нашия синдикат. Този натиск върху персонала на болницата трябва да бъде прекратен.“, сподели опасенията си председателят на Националния синдикат „Защита“ Красимир Митов.

„Освен изисканата от ГИТ проверка съм възложила на звено „Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването също да провери сигналите за финансови нарушения във видинската болница. Ще бъдат поискани и писмени обяснения от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Това, което зависи от министерството като принципал на болницата, ще бъде направено, защото държа на пълна прозрачност и на това, решенията, които вземам, да са базирани на факти и доказателства“, категоричен е здравният министър.

След като резултатите от назначените и поисканите проверки бъдат предоставени на здравния министър веднага ще бъдат предприети и кореспондиращите с тях действия, стана ясно още по време на срещата.

В рамките на дискусията, касаеща медицинската грижа в МБАЛ-Видин, беше коментиран и ваксинационният процес у нас. Представителите на синдиката изразиха готовността си да съдействат на здравното министерство по отношение популяризирането от необходимостта и смисъла от ваксинация на българските граждани срещу COVID-19, в това число и на своите членове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments