Министър Събев към посланик Айлин Секизкьок: Равен брой разрешителни за българските и турските превозвачи

0
28
Среща между представители на България и Турция
Среща между представители на България и Турция. Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев отправи покана към турската държава за провеждането на среща на ниво министри и посещение на ГКПП „Капитан Андреево–Капъкуле“.

Планира се срещата да се проведе в края на януари, като в нея ще участват представители на отговорните институции на двете държави. Това стана ясно по време на разговора на министър Николай Събев с посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок.

На срещата с турския му колега, министър Събев ще постави въпроса за актуализиране контингента разрешителни, разменян ежегодно между двете страни така, че той адекватно да посрещне нуждите на превозвачите. Министър Събев настоява за еднакви условия на работа за българските и турските превозвачи.

“Решени сме да ускорим икономическия растеж на България, като създадем много възможности на транспортната индустрия. Съвместните действия със съседна Турция трябва да осигурят бързо и лесно преминаване през граничните пунктове, както и да гарантират равни възможности пред българските и турски превозвачи”, заяви министър Николай Събев.

По време на разговорите с посланика на Турция бяха разгледани параметрите за намаляване на времето за преминаване на тежкотоварни автомобили през граничните пунктове между двете страни. Постигнато беше съгласие за разширяването на пропускателния капацитет на ГКПП „Капитан Андреево–Капъкуле“ и ГКПП „Лесово–Хамзабейли“.

Министър Събев увери посланик Айлин Секизкьок, че българската страна ще предложи готови решения на предстоящата среща с турския му колега.

Министър Николай Събев информира посланик Айлин Секизкьок, че България подкрепя изграждането на Ро-Ро терминална линия между пристанище Бургас и пристанище Карасу. Това ще подобри транспортната свързаност между двете държави, което е от голямо значение за развитието на региона, посочи министърът.

Всяка възможност за увеличаване на стокооборота между България и Турция и стимулирането на икономически растеж трябва да бъде използвана, посочи още министърът на транспорта и съобщенията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments