Министър Иванов: БСП държи ДДС-то на основните храни да бъде 9%

0
43
Министър на земеделието Иван Иванов
Министър на земеделието Иван Иванов. Снимка: Искра.бг, Архив

От БСП настояват да бъде намалена ставката на ДДС на основните храни и отхвърля предложението за ваучери като помощ. Това разкри министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който се намира на Националния събор на овцевъдите край Лясковец, предава „24 часа“. Преди броени дни премиерът намекна, че правителството подготвя директна помощ към домакинствата, тъй като ниската ставка на данъка не дава гаранции за понижаване на цените.

Ще отстояваме искането за по-ниско ДДС на хранителните продукти, категоричен е Иванов и добави, че според него това е решението за увеличаващите се цени на хранителните стоки.

„Ще го обсъдим на коалиционен съвет. Мисля, че и при останалите коалиционни партньори има разбиране по тази тема. Подобна практика се прилага и в други европейски държави и дава ефект.“, допълни той.

Министър Иванов припомни, че подкрепя предложението, то ще получи подкрепата на министерството, а при актуализацията на Бюджет 2022 г. ще поиска да бъде променено на 9% ДДС на основните хранителни стоки.

Агроминистърът направи коментар и по повод предупрежденията на производителите, че цели райони може да останат без хляб:

„Не мисля, че има реална заплаха цели региони да останат без хляб. Разбира се, ще намерим механизъм да компенсираме увеличение на цената на газа, която се отразява на производителите, правителството работи усилено в тази посока.“

Министерството на земеделието е ангажирано с овцевъдния сектор и прави всичко нужно при бюджетната актуализация да бъдат осигурени още пари, така че да бъдат преодолени последствията от военния конфликт в Украйна, заяви министър Иванов. По негови думи протичат разговори с Министерството на финансите, за да може да се изпълни максимално временната рамка, разработена от Европейската комисия /ЕК/ за преодоляване на последствията. Правят се разчети да бъдат дадени 120 милиона лева, договорени с финансовия министър Асен Василев за сектор „Животновъдство“.

Същевременно се провеждали разговори и с ЕК да бъдат осигурени пари от Програмата за развитие на селските райони за допълване на тези 10600 евро до 200%, така че да бъде направен един набор от средства в размер на 250 милиона лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments