Министър Гвоздейков: Над 2300 служители не достигат в НКЖИ и БДЖ

0
1807
Министър Георги Гвоздейков
Министър Георги Гвоздейков. Снимка: МЗХ

Реални реформи в траспортния сектор, които да не са единствено на хартия – за това ще работят със синдикалистите, обеща транспортният министър Георги Гвоздейков на днешния Учредителен конгрес на нова федерация на транспортните синдикати към КНСБ.

„Само в държавните дружества БДЖ и НКЖИ работят почти 20 000 служители, а ако включим и другите видове транспорт, това число ще нарасне в пъти“, каза още Гвоздейков.

Едва за 10 месеца по време на двете служебни правителства служителите, които са напуснали системата на НКЖИ са 884, а БДЖ788 души.

„Правителството и синдикатите имаме обща цел – по-добри условия на труд и достойни възнаграждения за работещите в сектора. Защото ежедневно се сблъскваме с липсата на квалифицирани работници. Към момента липсата на работници в НКЖИ е 1260 човека, а в БДЖ има недостиг на 1100 човека“, посочи министър Гвоздейков.

„Геополитическата ситуация създава възможност за огромни инвестиции в транспортния сектор. Работим усилено с нашите съседи от Гърция и Румъния, за да надградим съществуващата и да създадем нова инфраструктура за автомобилен, за жп транспорт и връзки с пристанищата и летищата. Модернизацията на транспортния сектор също ще го направи по-привлекателен и перспективен за младите хора“, заяви още ресорният министър.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments