Министър Глушков: Трябва да се вдигнат парите на клубовете! Спорт се прави именно там!

0
31
Георги Глушков
Георги Глушков. Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков заяви, че проблемите на спорта при подрастващите може да се решат само с повишаване финансирането на спортните клубове. Той беше гост в „БНТ“, където коментира актуалните въпроси пред спортния сектор.

„Единственото решение за проблемите в спорта при подрастващите е да се вдигнат парите на клубовете! Спорт се прави именно там“, каза министър Глушков.

Той сподели как е избрал екипа си и как се чувства като ръководител на българския спорт.

„От 2011 г. съм президент на БФ Баскетбол. През всички тези години съм бил в служебна комуникация с експертите в Министерството на спорта. Познавам работата им, изградил съм мнение за тяхната професионална експертиза. От тази гледна точка за мен беше лесно да сформирам екипа си, след като ме поканиха за служебен министър на младежта и спорта. Доверих се на хора, доказани експерти, с дългогодишен опит в администрацията и в частност в спорта“, заяви Глушков:

„На министерския пост е динамично и е напрегнато. Но съм свикнал да работя под пара. Не може да ме притесни този ритъм. Могат и ме притесняват проблемите на спорта ни, които се опитвам да решавам.“

В началото на месеца стана ясно, че български баскетболисти са наказани от ФИБА за нарушаване на феърплея. Глушков е спокоен, че БФ Баскетбол е взела нужните мерки.

„Има кой да гледа, кой да разследва и кой да наказва за нередности в българския баскетбол“, коментира Глушков. 

„Преди 7 години като президент на БФ Баскетбол сключих договор срещу заплащане фирма да осъществява мониторинг на залози във водещите спортове в Европа. От 4 години Sportradar дава сигнали към ФИБА, към БФБ и съответно към Главна дирекция „Национална полиция“. След сигнали, подадени от Sportradar, аз в качеството си на президент на федерацията осъществих връзка с ФИБА. В БФ Баскетбол има назначен човек на длъжност „офицер за феърплей“. Той е връзката на ФИБА със Sportradar, БФ Баскетбол и „Национална полиция“. Аз съм твърдо против подобен род действия на спортисти. Важно е да се знае, че има кой да гледа, кой да разследва и кой да наказва. Като президент съм бил и ще бъда твърд, сега и като служебен министър на спорта, срещу всичко, убиващо спорта“, коментира Глушков.

Министърът потвърди, че първият му приоритет е реализиран и е осигурено финансирането на спортните клубове.

„Още при встъпването си в длъжност като министър на младежта и спорта поставих като основен приоритети бързото подсигуряване на българските спортни клубове. Имаше забавяне с разглеждането на проектите, което вече е преодоляно, сподели министър Глушков. – Проекти на 861 спортни клуба в 52 вида спорт на обща стойност близо 14 млн. лева са одобрени по Програмата за развитие на спортните клубове към 15 май. Предстои разглеждането на проектите на 48 клубa от 5 спорта, които са отложени поради липси в документацията.“

Министър Глушков коментира и проблемите с федерацията по вдигане на тежести.

„Част от проблемите с вдигането на тежести разрешихме, друга част трябва да си решат от федерацията сами. С екипа ми вложихме сериозни усилия, за да установим всички спънки в ситуацията и съм радостен, че в крайна сметка успяхме да осигурим участието на трите момчета в Париж“, сподели министър Глушков:

„Федерацията вече има задължения само към държавата – в частност към ММС и НАП. Много важна стъпка е това, че елиминирахме препятствието към участието на състезателите на Париж, след като успяхме да погасим задължението от $36 600 към Международната федерация. За което сърдечно благодаря и на Асен Христов, чиято компания подаде ръка в този момент.“

Министър Глушков говори и за спортното хулиганство.

„В последния парламент от Красен Кралев и Маноил Манев беше внесен Закон за футболното хулиганство. Не стигна времето да бъде приет, но ММС го подкрепя и той трябва да се внесе незабавно и в новото Народно събрание“, заяви Глушков.
Олимпийските игри вече са съвсем близо.

„Има съвсем малко време до Олимпийските игри и подготовката на спортистите ни е обезпечена, след като решихме и проблема с осигуряването финансирането на тримата щангисти с квоти. Финансирането е заложено в договорите с федерациите, а и програмата за олимпийска подготовка е с фиксирани суми за различните пера от подготовката, каза Глушков. – Има още известно време, в което олимпийският ни тим може да се увеличи. До момента имаме 32 спечелени квоти. Очаквания имаме още в леката атлетика, бокса, плуването. Шансовете ни за отличия са във вдигане на тежести, борба, фехтовка, таекуондо, бокс, художествената гимнастика. Но това са Олимпийски игри – всичко може да се случи.“

Президентът Радев: Фестивалът по утринна гимнастика в Ямбол подпомага постигането на важна национална цел

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments