Президентът Радев: Фестивалът по утринна гимнастика в Ямбол подпомага постигането на важна национална цел

0
162
Празникът
Празникът. Снимка: Община Ямбол

„Ямбол се оформя като национален център на масов младежки спорт.“

Това заяви президентът Румен Радев. Той откри Националния ученически фестивал по утринна гимнастика в Ямбол.

Държавният глава подчерта, че с всяка година в инициативата на Община Ямбол се включват все повече ученици. Близо 1000 бяха участниците тази година, разпределени в 51 отбора от Ямбол, Сливен, но и от София, Свиленград, Севлиево, Бургас и други градове.

Те представиха гимнастически съчетания в Линейния парк „Тунджа“ пред жури, включващо заслужили български спортисти, треньори и преподаватели: Милена Търничкова, Маргарита Моллова, Марина Петрова, Тотка Тодорова, както и Пенка Иванова от Министерството на образованието и науката. Децата взеха участие и в теста на президентската инициатива, в който демонстрираха физическите си способности в няколко различни дисциплини.

„Затова съм тук всяка година и ще продължа да подкрепям тази инициативата на Община Ямбол. Тя директно подпомага постигането на важната национална цел – физическо и духовно развитие на нашите млади хора. Това е една от най-добрите инвестиции на нашето бъдеще, защото, ако ние не заложим на тази важна национална цел, не можем да постигнем нито една от другите стратегически цели пред нашата страна“, заяви Румен Радев.

Той отправи благодарност към кмета Валентин Ревански и към „мотора“, както сам го определи, на фестивала по утринна гимнастика Енчо Керязов, затова, че полагат усилия за подобряването на инфраструктурата и за привличането на все повече млади хора.

„Изключително щастливи сме, че днес отново сме заедно в линеен парк „Тунджа“, място, което се превръща в един от символите на Ямбол“, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Той изрази своята дълбока благодарност към президента на Република България Румен Радев за неговото отношение към Ямбол и присъствието му на спортния празник, както и за подкрепата му Ямбол да има една от най-добрите лекоатлетически писти в страната.

„Искаме да благодарим на всички деца от цялата страна, които уважиха и се включиха в събитието. Емоцията да видим толкова много деца от различните краища на България тук, в Ямбол, е огромна, и всяка година техният брой нараства“, добави кметът.

Той отправи благодарности и към преподавателите и треньорите за тяхната роля в насърчаването на спорта сред подрастващите, който ги предпазва от пороците на съвремието.

Най-успешният треньор по художествена гимнастика Нешка Робева, която също беше сред гостите в Ямбол днес определи Националния ученически фестивал по утринна гимнастика като истински празник на спорта.

„Като ямболски възпитаник винаги се вълнувам, когато се връщам тук“, сподели министърът на младежта и спорта Георги Глушков. Той поздрави екипа на Валентин Ревански, че е превърнал буренясалото старо корито на река Тунджа в прекрасен парк, както и за усилията да подобрява условията за активност на младите хора.

От тази година Националният ученически фестивал по утринна гимнастика е включен в спортния календар на Министерството на образованието и науката и е подкрепен от Министерството на младежта и спорта и от Българската асоциация спорт за учащи. Надпреварата се проведе с методическото съдействие на Националната спортна академия „Васил Левски“.

Президентът Румен Радев връчи наградите във възрастовите категории 9-10 и 11-12 клас – за „Най-технично изпълнение“ – на Природоматематическа гимназия „Ат. Радев“ – Ямбол и на Средно училище „Пейо К. Яворов“- Стралджа, за „Най-артистично изпълнение“ – на Професионална природоматематическа гимназия „Проф. Асен Златаров“-Ботевград и на трите отбора на Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“- Свиленград, за „Най-атрактивно изпълнение“ – на Езикова гимназия „В. Карагьозов“- Ямбол.

При по-малките наградите за „Най-артистично изпълнение“ спечелиха отборите на Средно училище „Д-р Петър Берон“ -Болярово и Средно училище „П. Яворов“-Сливен, за „Най-атрактивно изпълнение“ – двата отбора на Основно училище „Н. Петрини“, а за „Най-техническо изпълнение“ – тимовете на Иновативно начално училище „Се. Се. Кирил и Методий“ – Ямбол и Основно училище „Любен Каравелов“- Ямбол.
Награди получиха и най добрите водещи – от ОУ „П. Р. Славейков“ – Ямбол, ППМГ „Асен Златаров“ – Ботевград и ПГССИ „Хр. Ботев“- Свиленград.

Купи на всички 51 отбора бяха връчени и от името на Българска асоциация „Спорт за всички“ по повод Международния ден на предизвикателството и за усилията на учители и ученици да популяризират спорта и активния начин на живот, които по думите на президента Радев, са най-важните стъпки в борбата с обездвижването, затлъстяването, тютюнопушенето, алкохола и наркотиците сред младите хора в България.

Умрял делфин на плажа във Варна

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments