Министър Гечев: Ролята на браншовите организации е изключително важна

0
12
Министър Явор Гечев
Министър Явор Гечев. Снимка: МЗ

Изключително важна е ролята на браншовите организации за всеки отрасъл, каза министър Явор Гечев при откриване на X национален агросеминар „Българското зърно за добра храна“, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Според него именно браншовите организации трябва да са сегментът, свързващото звено, между производители и администрация.

Ролята на браншовите организации е изключително важна за всеки отрасъл. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев при откриване на десетия национален агросеминар „Българското зърно за добра храна“, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Той коментира още, че именно браншовите организации трябва да са сегмента, свързващото звено, между производители и администрация.

„Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони трябва да достигне максимално лесно до всеки един земеделски производител.“, подчерта агроминистърът и коментира, че се надява организациите, и в частност НАЗ, да имат ключова роля това да се случи. Той допълни, че очаква неправителственият сектор да подпомага фермерите и да са гръбнака при прилагането на плана.

Аграрният министър посочи, че годината беше сложна за сектора и предизвикателствата пред пазарите продължават и към момента. И разясни, че в условията на продължаваща война трябва да се работи и за позеленяване на икономиката и селското стопанство, което е допълнително изпитание.

„Има много различни изисквания и във времето, в което живеем вече не е достатъчно само да си добър фермер.“, разясни министърът и уточни, че трябва да си и достатъчно информиран, и иновативен, за да можеш да прилагаш политики, които дори не познаваш.

Земеделският министър допълни още, че НАЗ винаги е била сериозна организация, която е значима не само в България, а и на международно ниво.

„Аз съм свидетел, че нейното име и нещата, които тя прави са разпознаваеми и в Европа. Асоциацията винаги е била възприемчива по отношение на всяка иновация, била е отговорна при всички преговори в ЕС и държавата.“, каза Явор Гечев. По думите му в тази трудна година организацията доказва, че наистина у нас има земеделие и то е на високо ниво.

„Българската пшеница винаги е била еталон в ЕС за качество, за здравословна храна, и когато купуваш родна пшеница тя гарантирано е на високо ниво.“, акцентира аграрният министър.

Министър Гечев се включи и в дискусионна част на агросеминара, като отговори на въпроси, поставени от членовете на асоциацията по актуални теми за фермерите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments