Министър Донев: Има възможности за ръст на минималната работна заплата

0
230
Гълъб Донев
Гълъб Донев. Снимка: МТСП, Архив

„Зеленият сертификат“ не нарушава трудовите права на работещите, коментира служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. По думите му в сегашната обстановка могат да се въвеждат ограничения, така че да се запази здравето и животът на населението и това било потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

Единственият начин да се ограничи COVID разпространението е с въведените мерки, изтъкна Донев в ефира на „БНТ“. Той припомни, че работодателите нямат правото да принуждават служителите си да се имунизират. По думите му всеки, който заема длъжност, изискваща „Зелен сертификат“ и не желае ваксина, може да се тества.

Всички работодатели, попадащи под обхвата на „Зеления сертификат“, могат да получат след заявка безплатни антигенни тестове от Здравните инспекции. Цената на пробовземането от 10 лева на тест може да се спести само, ако работодателят осигури медицинско лице. При подобен вариант резултатите от пробите ще важат само за нуждите на предприятието, тъй като няма да бъдат вписани в системата от оторизирана лаборатория.

Засега нововъведените мерки не дават отражение върху безработицата в страната и нивото й остава ниско, отчита вицепремиерът. Във връзка с искането на синдикатите за ръст на заплатите, Донев посочи, че според него има опция за повишение на минималната работна заплата. Дали това ще стане и какво ще бъде повишението трябва да се реши след преговори със социалните партньори.

Следващото Народно събрание ще реши дали ще запази добавката от 120 лева за пенсионерите и през 2022 г., коментира още Донев. По думите му при всички случаи, размерът на пенсиите ще се повиши през декември след новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за 2021 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments