Министър Димитър Стоянов: Показахме, че има държава и реагирахме адекватно

0
23
Димитър Стоянов
Димитър Стоянов. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

„Показахме, че има държава и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени. Министерството на отбраната е реагирало адекватно навсякъде, за където е поискано съдействие във връзка с наводненията“.

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред „NOVA“.

„Там, за където са получени сигнали, сме реагирали мигновено. Още на 2 септември беше задействан модул за действие при бедствия от 61-ва Стрямска бригада и той беше в наводнените села Богдан и Каравелово“, посочи той.

Министър Стоянов отхвърли обвиненията за липса на координация между институциите при спасителните дейности. Припомни, че в първия ден на бедствието, 2 септември, той е бил на място, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, отрядът за реагиране при бедствия на Столична община и др.

„В непрекъсната връзка бях с областния управител на Пловдив и с началника на отбраната. В селата Каравелово и Богдан, за които сме получили сигнали, сме реагирали. Вследствие на наводненията, част от спасителните екипи са били изолирани, заради разрушената инфраструктура, което е затруднило дейността им. В село Трилистник реакцията не е забавена, там водата трябва да се оттегли, за да започнат действията по възстановяване. Сили и средства са предвидени и за там“, каза още министър Стоянов.

„Армията участва и в трите етапа на действие в ситуация на бедствие: спасяване и евакуация на населението, осигуряване на храни, вода и лекарства и третият етап – ликвидиране на щетите“, подчерта министър Стоянов. Той изказа благодарности на военнослужещите, които продължават да работят за преодоляване на щетите.

По думите му – има много домове и обществени сгради, които трябва да се почистят. Трябва технологично време, да се отворят подстъпи към населените места и е възможно това да отнеме седмици. Координацията на спасителните дейности се извършва от областния управител и се работи поетапно. На терен е цялата възможна техника, която е във формированията близо до карловските села.

„Имаме готовност да се включат и от други формирования при необходимост и при поискване от областния управител. Това, с което сме действали вчера, е било достатъчно“, посочи министърът и допълни. „Само през вчерашния ден на терен имаше над 200 военнослужещи като допълнително бяха задействани формирования, които оказват помощ на населението от 3-а авиобаза Граф Игнатиево, 24-а авиобаза Крумово, 91-и инженерен батальон, 110-ти логистичен полк, от 61-ва бригада. Днес всички те ще продължат да действат. Част от 61-ва бригада в момента е и на държавната граница, която охраняваме с над 500 военнослужещи“, припомни той. 

Държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили своите имоти. Междуведомствена комисия ще направи оценка на щетите, стана ясно още в хода на разговора.

„Българската армия е на място, тя е отговорна и винаги ще окаже необходимата помощ на населението. Моля жителите за малко повече търпение“, подчерта министърът на отбраната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments