Министър Денков: Учителите, които нямат зелен сертификат, могат да преподават дистанционно

2
6090
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

Учителите, които нямат зелен сертификат, могат да преподават дистанционно, коментира просветният министър Николай Денков във връзка с обсъжданите нови мерки срещу COVID разпространението в училищата. По думите му предложението за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките, идващо от здравния министър, като настоящата ситуация с пика на четвъртата вълна на COVID-19, трябва да бъде подкрепено.

Министърът на образованието отчете, че 36 на сто от учителите са имунизирани, а 20 процента са преболедували инфекцията, но проблемът при част от последните е, че нямат регистриран PCR тест, правейки трудно определянето на датата, на която са заболели. Именно заради това Денков обмисля да повдигне пред Здравното министерство казуса за признаването на антигенните тестове като основание за издаване на зелен сертификат.

Все още не е разрешен и проблемът кой ще покрива разходите за тестове на учителите, които не са преболедували и ваксинирани. По думите на Денков просветното ведомство няма бюджет за това. Това е сред причините от министерството да поискат едномесечен период за въвеждането на новите COVID мерки, ако не бъдат приети от здравните власти.

Въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, предположи Денков. Според него тази тенденция ще бъде временна, тъй като и мерките са такива.

Просветният министър обяви, че 20 процента отсъстващи деца или 30 процента карантинирани паралелки са основание за преминаване в дистанционно обучение.

„За нас общинските нива са изключително важни, защото на много места няма карантинирани. Планът на Министерството на здравеопазването е индикативен за това как да се действа изцяло за страната при различните нива на заболеваемост. Кога да се спира зависи не само от бройката, но и доколко са пълни болниците и доколко е натоварена здравната система“, заяви Дянков и отчете, че според последните данни, с които разполага най-много карантиниран ученици има във Видин – 3,06%, докато в други области процентът е под един.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Силвия Иванова
Силвия Иванова
1 година по-рано

Здравният министър да гарантира документално и с подпис ,че след ваксинация нищо няма да ни се случи. Ние не сме опитни мишки за да участваме в този безумен експеримент подписвайки се, че никой не носи отговорност ако след ваксинация си отидем от този свят.Хора болни мозъци ли сте,това е като да те отведат на бесилото ,пък ако се скъса въжето ще оцелееш.Нямам думи.Нито здравният министър ,Нито образователният са в час.Тези хора не познават нито конституцията ,нито европейските закони заложени в Хагският договор за правата на човека.Срам ме е от тези невежи законотворци.

Валентина Христова
Валентина Христова
1 година по-рано

Г-н Денков, не знаех, че сте толкова добър хореограф! Образованието не бива да плаща цената на неадекватно то невежество. Предполагам, че „вие“ не сте учили азбука онлайн, четене-онлайн, еха и физкултура и спорт-онлайн. Образованието достигна дъното на невежеството, неграмотността и затъпяването. Народните будители отдавна са в небитието, историята отдавна е лек преразказ, а четенето с разбиране никой не знае какво е. Но разбира се, важното тук е да следваме сляпо препоръки за нещо, което някой някога някъде, незнайно къде е заповядал.