Министър Демерджиев: Разположените сили по границата се справят и няма основания за притеснения

0
1177
Иван Демерджиев на границата
Иван Демерджиев на границата. Снимка: МВР

„Причината за днешната обиколка бяха констатациите ни, че има увеличен миграционен натиск – съпоставен със същия период на миналата година, той се е увеличил близо 6 пъти, а спрямо миналия месец – с около 24%“.

Това коментира служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след работното си посещение на българо-турската граница, на което бе придружен от заместник-главния секретар на МВР главен комисар Станимир Станев и директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов. По време на обхода на значителна част от граничната зона той се запозна с актуалната ситуация:

„Следим процесите и действаме паралелно, за да може да реагираме адекватно и да не следваме събитията. Засега няма никакви основания за притеснения, наличните сили се справят – има командировани около 860 полицейски служители от вътрешността на страната, които подпомагат ГД „Гранична полиция. При съществена промяна има готовност за реакция с оглед обезпечаване сигурност на границата – с допълнителни сили и с промяна в организацията, както и с включване на сили на Министерството на отбраната при необходимост“, заяви министър Демерджиев.

Според него на този етап организацията е достатъчна, за да сме сигурни и спокойни. Следим динамиката – за първите 7 месеца от годината са констатирани над 60000 опита за преминаване, като малка част от тях са успешни. Разположените на достатъчно близко разстояние патрули могат да реагират буквално в рамките на минути, добави той.

Инженерното съоръжение по протежение на българо-турската граница е в добро състояние, техническите съоръжения, реализирани по плана за обезпечаване на сигурността на границата са изправни, отчете още служебният вътрешен министър и добави, че при необходимост може да бъдат планирани и други. Предвид закриването на ГПУ-Болярово министър Демерджиев коментира, че ще бъде направен анализ и в случай, че се стигне до заключение, че последиците са неприемливи, решението на предходното управление ще бъде ревизирано.

В контекста на другата водеща задача на Министерството на вътрешните работи – обезпечаване на законосъобразното протичане на изборния процес – министър Демерджиев уточни, че към момента няма регистрирани сигнали за нарушения: „Имаме богат опит, съхранен от предишните два служебни кабинета. В комуникация сме с ЦИК, предстоят официални срещи в началото на следващата седмица. Всички съществуващи добри практики ще бъдат приложени. Нашата амбиция е да заловим този път хора, които стоят зад купения вот, а не просто да го възпрепятстваме, както се случваше до момента не поради липса на желание, а поради липса на достатъчно капацитет в тази насока.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments