Министър Бозуков: Ще бъдат използвани всички механизми за обезщетение на пострадалите земеделци

0
35
Проф. д-р Христо Бозуков се срещна с пострадали от градушки земеделци
Проф. д-р Христо Бозуков се срещна с пострадали от градушки земеделци. Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

„Всички механизми ще бъдат използвани за максималното обезщетение на пострадалите земеделски производители, а финансовата помощ трябва да достигне до тях до края на годината.“

Това коментира агроминистърът проф. д-р Христо Бозуков, който посети засегнатите населени места от градушката в област Пловдив. Той призова, всеки засегнат в най-кратки срокове да подаде заявление в Общинската служба „Земеделие“, за да се изпратят хора на терен, които да опишат щетите и да се търси нужния вариант за компенсирането им. Служебният министър обеща да бъда използвани всички опции, за да бъде компенсиран всеки.

„Има процедури, които трябва да бъдат спазени и аз апелирам за вашето съдействие“, заяви аграрният министър.

Ппроф. д-р Христо Бозуков
Снимка: МЗХГ

Проф. Бозуков каза, че първо трябва да се направи оглед, както и да се изчисли размерът на унищожената продукция.

„Разпоредил съм на служителите от Областна дирекция „Земеделие“ и от Държавен фонд „Земеделие“ да извършват огледи на пострадалите площи, в най-спешен порядък и да се опишат щетите. Те са тук на място, за да приемат заявленията на стопаните. Вече са изготвени голяма част от списъците с пострадали“, съобщи министърът.

Министър Бозуков информира, че за компенсиране на нанесените щети ще се използват средствата от Държавната помощ за компенсиране на щети от природни бедствия, по която има финансов ресурс в размер на 5 млн. лева.

„При необходимост ще се търсят варианти за увеличение на бюджета на схемата. Ще направим всичко възможно земеделските производители да бъдат компенсирани в размер на извършените разходи по закупуване на семена, торове и други.“

Проф. д-р Бозуков се ангажира да постави и въпроса за компенсиране на родните производители, пострадали от градушката пред Комисаря по земеделие към Европейската комисия Януш Войчеховски на предстоящия Съвет на министрите. Той добави, че утре ще проведе среща с представители на Министерство на транспорта, съобщенията и технологиите, Министерство на отбраната и с Ръководството на въздушното движение, на която ще дискутира срока за забрана за изстрелване на ракети да бъде намален до половин час.

„Предстои да се установи, кой и каква вина има за случилото се и съответно ще му се потърси отговорност от компетентните органи“, посочи аграрният министър.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments