Министър Ангелкова: Ще има ваучери за неосъществените на този етап почивки

0
204
Министър на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министър на туризма Николина Ангелкова

„Все още е възможно да има летен сезон за туристическия бранш, макар да е с късен старт.“

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред „БНТ“. По нейни думи с туроператорите правят всичко по силите си, за да не се отменят резервации за юли и август.

Ангелкова обясни, че по време на извънредното положение отпада клаузата, според която туроператорите трябва да възстановят сумите за отпаднало пътуване в 14-дневен срок. От Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите (КЗП) разработват предложения за ваучери на туристите. Така ще се предотвратят фалитите в сферата.

Горепосочените ще важат за срок до 24 месеца на предплатения пакет. Потребителите сами ще преценят кога да се възползват от услугите, а условията на офертите ще останат непроменени. Към момента се работи по детайлите на предложението.

Министърът изтъкна, че ако в оптимистичен сценарий започнат да възстановяват сектора от месец май, то ще разчитат основно на вътрешния туризъм. Обсъждат се възможности с работодателите, които са за ваучери за почивки за служителите. Така хората ще бъдат на родна земя през ваканцията си.

Много наши сънародници все още не са се прибрали в България. Те са заминали на екскурзии между 6-ти и 10-ти март. На този етап е трудно да се предвиди как ще се организират пътуванията им.

Ангелкова подчерта, че здравето на хората стои на първо място. Призова обществото да бъде отговорно и да спазва наложените мерки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments