Минчо Коралски: Пенсионната система все повече заприличва на тази за социалното подпомагане

0
9
Възрастна двойка
Снимка: Pixabay

Един от основните казуси, които стоят на дневен ред, е как ще продължи да функционира системата на социалното осигуряване. Най-вече актуална е темата за пенсионната система. Всички ставаме свидетели как прекомерната политическа намеса води до изкривяване и системата все повече заприличва на тази за социално подпомагане.

Темата коментира пред „БНР“ Минчо Коралски, бивш министър на труда и социалните грижи в правителството на Жан Виденов. Той е на мнение, че нашата система на социални услуги практически е силно централизирана

Става въпрос за нещо, което не се забелязва никъде в европейската практика, а именно „държавно делегирани дейности, които се предоставят на общините“.

Относно инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Коралски разгледа няколко ключови точки. Едната се отнася до контрола, осъществяван в тези заведения и дали изобщо държавата е способна да предприеме такъв и как точно се разпределя той.

Хубаво е да се види и какви проверки са били извършвани от страна на противопожарната служба. Като например – има ли организирана схема за извеждане на хората в случаи на бедствия.

Относно грижата за възрастните хора у нас, три са основните субекта, занимаващи се с тази дейност – държавата, общините и частните домове.

След проверката на фактическото състояние е редно да се констатира до каква точно степен домовете покриват стандартите и накрая „до каква степен нормативната уредба отговаря на променените изисквания“. Става дума за степен на квалификация, заплащане и други неща, свързани с представянето на социални услуги.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments