Милиардерът Сън Дау е осъден на 18 години в Китай

0
27
Сън Дау
Снимка: Facebook

Известен китайски милиардер е бил осъден на 18 години затвор. Това е последното от поредица тежки наказания, насочени срещу изявени корпоративни гиганти. Признатият за виновен магнат от години насам ръководи успешно едно от най-крупните частни селскостопански предприятия в страната, което се намира в северната провинция Хъбей, предава „BBC“.

В миналото 67-годишният Сън Дау е засягал открито наболели теми като посегателствата срещу правата на човека, както и различни политически проблеми. Сега той е признат за виновен по обвинение за провокиране на кавги и неприятности – обвинение, често използвано срещу активисти от неговия ранг.

Други обвинения срещу него включват незаконно окупиране на земеделска земя, събиране на тълпа с цел извършване на нападение срещу държавни агенции, както и възпрепятстване на държавните служители да изпълняват задълженията си. Освен обвиненията, на мъжа е наложена глоба в размер на 3,11 милиона юана (478 697 долара; 343 227 паунда).

Понастоящем компанията на Дау е сред най-големите в Китай, като бизнесът му варира от преработка на месо и производство на храна за домашни любимци до крупни инвестиции, насочени към изграждането на училища и болници. По официални данни милиардерът е бил задържан миналата година, заедно с 20 свои роднини и бизнес партньори, заради спор  с местна държавна ферма за парче земя. Тогава той оповести публично, че десетки негови служители са били ранени при сблъсък с полицията, провокиран от спора.

Твърди се усилено, че Дау е близък с някои известни китайски политически дисиденти, като в миналото е критикувал остро правителствената селска политика. Мъжът е бил един от малкото китайски граждани, които открито са имали смелостта да обвинят открито правителството в прикриване на огнище на африкански свински грип, който се е оказал пагубен за животните във фермите му през 2019 г., а по -късно е опустошил и голяма част от индустрията на страната.

През 2003 г. активистът също е бил осъден на затвор по обвинения за незаконно набиране на средства, но делото е било отменено след бурна обществена реакция на подкрепа спрямо него от страна на други местни активисти. Сън Дау е отрекъл твърдо много от обвиненията срещу него в досъдебно заседание, описвайки себе си като „предан член на Комунистическата партия„. Все пак, той признава, че е допуснал някои грешки, включително публикуването на свои изявления онлайн.

Начинът, по който ме разследват сега, кара близките ми да страдат, а онези, които ме мразят, да се радват. Искам да си понеса отговорността за обвиненията, дори и да са тежки, в замяна на освобождаването на другите. Ние сме хора които са допринесли за обществото. „, заяви Сън Дау.

Понастоящем Китай предприема строги мерки срещу представители на бизнеса и предприемачеството в страната. Голям брой водещи технологични компании, включително „Alibaba“, „Didi“ и „Tencent“, са разследвани във връзка с редица регулаторни нарушения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments