Милиардер сложи край на четиримесечна стачка на лекари

0
73
Страйв Масийива
Снимка: Скрийншот от YouTube

Милиардер, занимаващ се с телекомуникации е успял да убеди младшите лекари в Зимбабве да се върнат на работа, предаде „BBC“. Медиците са сложили край на стачката си, продължила повече от 4 месеца. Това е станало, след като богаташът Страйв Масийива им е отправил предложение, което те са приели.

Бизнесменът, който развива дейността си във Великобритания, щял да финансира лекарите в продължение на 6 месеца. Засега не е ясно какво ще се случи след този период.

Богаташът е поел ангажимент да им изплаща надбавка в размер на около 300 долара. Отделно ще им бъде осигурен транспорт до работното място. Той е създал специален фонд, откъдето щели да дойдат парите.

Повечето от протестиращите лекари са получавали по-малко от 100 долара на месец.

Стачката им е била една от най-продължителните в страната. Тя беше поставила на колене обществената здравна система.

По време на протестите са починали неизвестен брой хора, твърди асоциацията на висшите лекари. Оттам нарекоха стачката „мълчалив геноцид“.

Медиците са стачкували и са настоявали заплатите им да бъдат закрепени към щатския долар като средство срещу нарастващата инфлация. В момента Зимбабве се намира в най-тежката икономическа криза от десетилетие.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments