Мидари и рибари се събраха пред ИАРА. Директорът ги покани на среща

2
1457
Христо Панайотов
Христо Панайотов. Снимка: Искра.бг

Мидари и рибари от Бургаския и Варненския регион се събраха днес пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Събитието им беше организирано заради проектонаредба, която предвижда забрана от три месеца за улов на бяла мида донакс в края на есента.

Мидарите коментираха пред Искра.бг, че според тях това предложение не е правилно, защото тогава не бил размножителният период.

 

Пред нашата камера Боян Димов от фирмата „Клам Шелс“ коментира, че са се събрали сами без някой да ги е организирал. На въпрос на Искра.бг дали имат партийна обвързаност той отрече такава.

„Ние се занимаваме с добив на бяла пясъчна мида и сме против тази тримесечна забрана, която искат да вкарат за размножителен период, който не съществува в момента – късна есен. Тогава ще искаме около 30 до 45 дни забрана и тя вече има. Искаме да има забрана два пъти в годината по 30 до 45 години – февруари месец и късна есен, в зависимост от температурата на водата. Те пак стават три месеца, но са в действителен размножителен период“, каза той.

 

Светозар Василев, който е председател на Асоциацията за улов и преработка на бяла мида, коментира, че повече от 10 години работят в този бранш. И допълни:

„Това ще бъде пагубно. Никога досега не е имало толкова голяма забрана. Предложението на министерството е за 3 месеца и половина. Ние сме категорично против. Те предлагат от май месец до август, а точно тогава не е размножителният период. От нашия опит сме стигнали до извода, че тя се размножава най-активно, когато температурата е около 16-20 градуса. Това е обикновено април месец и е в рамките на 20 дни. Също така има един малък период, който е края на септември – началото на октомври. Ние искаме забраната да бъде два пъти в годината и то тогава, когато е размножителният период, а не когато на някой му е угодно.“

Той допълни, че този морски ресурс е единственият, който природата сама го пази и в рамките на половин година не се лови бяла мида.

„И то е благодарение на това, че тя живее на прибоя на вълната, на дълбочина от 60 сантиметра до 2 метра дълбочина. Нашето море е с много вълнение. Могат да се направят справки и има такива кога не сме работили“, каза още той.

 

Новият директор на ИАРА Христо Панайотов слезе при събралите се мидари и рибари още преди началото на обявения час на събитието – 11:00 часа. Той пое ръководството на агенцията през януари тази година след идването на власт на новото коалиционно правителство. 41-годишният Панайотов е финансист по професия и е част от КП „БСП за България“. Той беше директор на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в Бургас, както и общински съветник.

 

Панайотов покани на среща представители на събралите се мидари и рибари и те излъчиха група от 5 човека. Освен това на разговорите присъстваха и всички журналисти, които бяха дошли да отразят събитието, включително и репортер на Искра.бг. По време на срещата Панайотов прояви изключителна диалогичност и съпричастност с проблемите на мидарите и рибатите. Той подходи към тях както като професионалист, така и по човешки, и пое конкретни ангажименти, подчертавайки, че прави всичко в рамките на правомощията, които има.

В този случай е много важно да се наблегне на нещо, което беше посочено и от самия него, а то е, че ИАРА не подготвя въпросната проектонаредба, която в момента е на обществено обсъждане. Това се прави от Министерството на земеделието, а самата наредба след това ще бъде разписана лично от министъра. ИАРА впоследствие ще има контролни функции по нейното изпълнение. Панайотов каза пред всички събрали се, че ако ИАРА разписваше текстовете и след това ги контролираше едновременно, то това би било конфликт на интереси.

По време на срещата петимата представители на мидари и рибари обясниха своите аргументи защо са против предложението за 3-месечна забрана за улов на бяла мида донакс. Те подчертаха, че също са „за“ това да има забрана, но когато е действителният размножителен период. Освен това те поискаха да бъдат узаконени уредите, с които я ловят, както и да се въведе друга една забрана, а именно да се ловят миди с големина под 2,5 сантиметра, защото те все още не са достигнали зрялост.

От своя страна Христо Панайотов сподели, че утре ще има срещи в София в Министерството на земеделието и ще сведе всичко това до знанието на министър Иван Иванов. Той посъветва мидарите и рибарите да изложат своите искания и в писмен вид, за да може те да станат част от общественото обсъждане и да бъдат взети предвид.

Пълният запис от срещата между директора на ИАРА и представителите на недоволните можете да видите ТУК

След разговора Панайотов слезе отново при събралите се пред сградата и подчерта, че е поел конкретни ангажименти.

 

Други мидари и рибари коментираха, че част от събралите се днес пред сградата на ИАРА всъщност са и бракониери, и като такива действат извън рамките на закона. Те са учудени от наглостта им да имат изобщо някакви искания, свързани с нормативната уредба за бранша.  

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Прасето
Прасето
1 година по-рано

Първо освен , че се ловят напълно незаконно с дънни тралове / драги , ами и плащат в брой. Попълват се декларации с фалшиви данни.
Абсолютно не възможмо е да се хванат тези миди от водолази , да не говорим , че унищожават морето поради липса на регулация. Моля ИАРА не се подавайте на тези фалшиви протести.

В. Стоянов
В. Стоянов
1 година по-рано

Как не ги е срам … такава наглост ..,
Моля Ви ИАРА пощадето морето , то е мялкото коео ни остана..