Междуведомствената комисията ще обсъди държавна подкрепа за най-нуждаещите се обекти, пострадали от наводненията

0
36
Наводнения
Наводнения. Снимка: Pixabay

В четвъртък ще се проведе заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. На него ще бъдат разгледани и предложени за финансиране от правителството най-нуждаещите се от ремонт обекти, пострадали от наводненията през декември.

Комисията работи изключително активно, без допускане на забавяне на разглеждането на спешните проекти и в тясно сътрудничество с Финансовото министерство. Общите искания, постъпили в Комисията, са на стойност близо 90 милиона лева, отделно от тях има изостанали от изминали периоди нефинансирани обекти за още 425 милиона лева.

Спешно финансиране от правителството приоритетно ще получат обекти, представляващи най-голяма потенциална опасност и за които е представена надлежна проектно-сметна документация.

Анализите сочат, че лошото поддържане на реките през изминалите десетилетия е главната причина за авариите. Друг рисков фактор е отдаването на концесия на добив на инертни материали от коритата на реките, извършващо се в разрез с техническите нормативи и води до промяна на хидравличния режим на реките.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments