Международен ден на авиацията и космонавтиката: 45 години от полета на първия български космонавт

0
58
Институт за космически изследвания и технологии
Институт за космически изследвания и технологии. Снимка: БАН

Институтът за космически изследвания и технологии /ИКИТ/ на БАН организира днес Ден на отворените врати по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. Директорът проф. Георги Желев приветства учените и гостите и припомни успехите на България като космическа държава. За това информираха от Българската академия на науките /БАН/.

През 2024 г. отбелязваме 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

„България вече е част от програмата на НАСА „Артемида“, която най-вероятно ще се превърне в трамплин за полет до Марс“, каза проф. Желев и допълни, че участието на страната ни би могло да осигури полет на трети български космонавт.

„Учени на ИКИТ работят по много проекти в различни области“, каза още директорът на института. Резултатите от научните разработки бяха представени от научния секретар проф. Деница Борисова. Учени от института участват с апаратура за измерване на слънчевата и космическа радиация в експерименти на Международната космическа станция и проекта “ЕкзоМарс”.

„Съвместно с Европейската космическа агенция се разработва проект за космическа оранжерия СВЕТ, чиято цел е отглеждането на растения за космонавтите, които ще се включат в дългия полет до Марс“, каза проф. Борисова. Тя припомни и приноса на ИКИТ в помощ на българското земеделие с разработки за отстраняване на плевели и дистанционно изследване на посевите.

Програмата на Деня на отворените врати в Института за космически изследвания и технологии продължи с посещение на лаборатории и демонстрации на дронове и стационарния учебен тренажор.

Космически туризъм: Нова ера в изследването на космоса или глезотия за богатите?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments