#MeToo: Китайският съд отхвърли забележително дело за сексуален тормоз

0
5
Съдебно решение
Снимка: Pixabay

Съд в Пекин отхвърли забележително дело за сексуален тормоз, заведено срещу един от най-известните телевизионни водещи в страната, съобщава “BBC”Той постанови, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на делото срещу Чжу Джун. Ищецът беше обвинила Жу, че насилствено я е опипвал и целувал, докато тя е била негов стажант през 2014 г.

Случаят помогна за създаването на китайското движение #MeToo и доведе до повишена осведоменост относно правата на жените. Китайските съдилища рядко разрешават съдебни заседания по такива дела, а страната едва наскоро прие законодателство, което ясно дефинира сексуалния тормоз.

Чжоу Ксихуан, която е по-известна с онлайн псевдонима си Xianzi, за пръв път се изправи пред обществеността с твърденията си срещу Чжу в онлайн есе през 2018 г. Откъсът бързо набра популярност и подтикна много други да разкрият собствените си преживявания на сексуален тормоз. Същата година тя заведе дело срещу Чжу, който е известен водещ в държавната телевизия CCTV. От своя страна Чжу отрече всички нейни твърдения.

След последното изслушване във вторник, в кратко изявление, публикувано от окръжния съд в Хайдиан в Пекин, се казва, че делото се прекратява, тъй като доказателствата на Чжоу са “недостатъчни, за да докажат твърденията, че Чжу е извършил сексуален тормоз” срещу нея.

Чжу все още не е коментирал, но Чжоу заяви в писмено изявление, че планира да обжалва. Тя направи и емоционално обръщение към своите поддръжници, много от които се бяха събрали пред съда във вторник вечерта. Тя разказа за разочарованието и изтощението, с които се е сблъскала в съдебна битка, която привлече националния контрол. Във видеоклип, заснет и публикуван онлайн, тя сподели през сълзи:

“Чувствам, че вече не мога да направя нищо … Последните три години от живота ми бяха толкова тежки, че не мога да се захвана с още три години.”

28-годишната жена е изправен пред отделен съдебен иск, заведен от Чжу за увреждане на неговата репутация и психическо благосъстояние.

Китайският експерт по право Дариус Лонгарино каза пред Би Би Си, че резултатът е пример за това как оцелелите от сексуален тормоз или нападение в Китай “са изправени пред стръмно, почти непреодолимо, изкачване в съда”, особено ако им липсват “твърди” доказателства, като например видеозаписи на инцидент, какъвто беше случаят с Чжоу. Той добави, че китайските съдилища поставят тежестта на доказване върху ищците в такива дела, което “не само затруднява оцелелите да постигнат правосъдие”, но и ги възпира да говорят.

Нарастват призивите за справедливост за жертвите в Китай. През януари влезе в сила нов граждански закон, който изяснява какво означава сексуален тормоз. Миналата седмица съд в североизточната провинция Шандонг беше отхвърлено поредното грандиозно дело, заведено от служителка на технологичния гигант Alibaba, която твърди, че е била изнасилена от мениджър. През юли китайско-канадската поп звезда Крис Ву беше арестувана, след като няколко жени се обявиха като жертви на изнасилване и сексуален тормоз от негова страна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments