Местни жители негодуват срещу изграждането на център за опасни отпадъци в Атия

1
139
Снимка: Искра.бг
Снимка: Искра.бг

Днес в село Атия се проведе среща на местни жители с представители на община Созопол. Целта на мероприятието беше да се дадат отговори на важни въпроси относно изграждането на „Общински център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци“ по българо-швейцарска програма.

Защо на територията на селото се строят бетонни площадки и се стартира проект за строеж на център за опасни отпадъци? Защо е избрано точно това място – 300 метра от къщите на хората? Защо не е проведено обществено обсъждане по темата? Отговорите на тези и много други въпроси не се харесаха на присъстващите и напрежението ескалира.

На събитието присъстваха двама представители на община Созопол, кметът на селото, жители на Атия и адвокат Драгомир Ошавков, нает от гражданския инициативен комитет. Желанието на хората е да бъде избран друг парцел за реализация на проекта, който да не е на територията на Атия.

Обстановката беше изключително напрегната. Събраха се десетки хора, които не са съгласни с изграждането на депото на определеното към момента местоположение.

По думите на зам.-кмета на община Созопол Петя Чапевова, става въпрос за обезопасен контейнер за временно съхраняване на отпадъци, които категорично трябва да спрат да се изхвърлят безконтролно. Под „опасни битови отпадъци“ се има предвид лаково бояджийски материали и покрития, домакински препарати, фармацевтични продукти, живак и други отрови.

Единици бяха тези, чието мнение беше различно от масовото. Една от тях е Ренета Стоева, кмет на с. Атия.

Как бихте коментирали ситуацията? Съгласна ли сте с изграждането на центъра?

„Казах им да изчакат да извикам специалисти, които да обяснят с факти и документи. В Бургас има 4 такива контейнера за събиране на отпадъци. Пречат ли на някого? По този начин няма да хвърляме всичко безразборно. Хората са подведени. Това са неистини. Спекулира се с темата за радиацията. Няма да спираме хората по никакъв начин. Това няма да е последната среща. Глас народен – глас Божи.“

Екипът на Искра.бг ще продължи да следи случая.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

1
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
1 Коментирайте темите
0 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
1 Коментатори
Раостина Петрова Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
Раостина Петрова
Гост
Раостина Петрова

Кметицата е подписала 2015 г., съгласието си за терена. Ако не бяхме ние да повдигнем проблема тя изобщо не си направи труда да уведомява и иска разяснение и срещи. Виолина Райнова на 7.06.входирва искане молба за да пратят компетентни хора да разяснят на населението.Да не бяга от отговорност Ренета Стоева. Да си признае защо се е съгласила и подписала заедно с кмета на Черноморец?