„Медицински надзор“ стартира проверка на парите за лечението на Мими

0
218
Царица Йоанна – ИСУЛ
Снимка: Царица Йоанна – ИСУЛ

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ стартира проверка по случая с лечението на Мими, която изгуби битката с левкемията, стана ясно от официалната позиция на Здравната каса.

От НЗОК твърдят, че забавяне от страна на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където се лекуваше момиченцето, е причината родителите да получат фактура за близо 14 хил. лева за медикаментите на дъщеря си.

Документ
Снимка: Заедно за слънчо Мими, Facebook

Въпреки това от касата подчертават, че без значение забавянето, заплащането на медикаментите е било одобрено в срок.

„Заявлението от майката на починалото детенце за заплащането на два лекарствени продукта, неразрешени за употреба на територията на Р България, необходими за лечението на детето й, е подадено на 25. април т.г. в НЗОК. Към заявлението липсва задължителна медицинска документация от страна на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. НЗОК е изискала липсващите документи“, пишат в позицията си касата и продължават:

„До 30 май 2019 г., когато Специализираната комисия разглежда случая за втори път, не е постъпила изисканата медицинска документация от лечебното заведение“

Вчера от болницата обясниха пред bTV, че не са получили обратна връзка от касата и затова фактурата за около 14 хил. лева била дадена на родителя.

„Комисията констатира, че все още от ИСУЛ няма предоставен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение. Въпреки това, поради кратките нормативни срокове, Комисията предлага на управителя на НЗОК наличната медицинска документация, макар и непълна, да бъде изпратена за становище на двама външни експерти – задължително изискване на Наредба № 2 от 2019 г. Писмата към консултантите са изпратени на 31. май т.г. по куриер и на електронна поща. Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е представила последния изискуем медицински документ на 6. юни т.г., като отново не е предоставила информация за цените на двата неразрешени за употреба на територията на Р България медикамента“, коментират от своя страна НЗОК.

На 6 юни е била проведена среща за уточняване на начина на процедиране по подадените заявления за заплащането на двата продукта между Специализираната комисия за разглеждане на заявленията в НЗОК и проф. Добрин Константинов от Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, и доц. д-р Валерия Калева – от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

„На 13 юни са получени задължителните по процедурата становища от външни консултанти, но към момента лечебното заведение все още не е представило на НЗОК документ за цените на двата продукта. Документът е постъпил в институцията на 18 юни, след като е специално изискан от НЗОК. Управителят на НЗОК още същия ден издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40лв., по цени, официално заявени от Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Междувременно от майката на болното дете били поискани над 14 000 лв. от страна на лечебното заведение за заплащане на извършеното вече лечение.

„Видно от посочените суми, налице е неяснота за несъвпадението в цените, поради което, към настоящия момент, НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments