Медици от „Александровска“ болница излизат на гладна стачка

0
231
УМБАЛ
УМБАЛ "Александровска" Снимка: Ирина Мазганова, Архив

Част от екипа на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на „Александровска“ болница ще излязат на гладна стачка, заявиха медиците. Причината според работещи там е, че от месеци са подложени на репресии от страна на началника й проф. Темелков. Протестиращите искат да привлекат вниманието на ръководството на здравното заведение и на обществото. Доц. Дочка Цонева, която работи в клиниката над 14 години, коментира пред „NOVA“:

Нашата работа е свързана с лечението на най-тежките пациенти в болницата, тези в интензивно отделение и тези, които са влошени в максимална степен от COVID инфекцията. Работата ни е изключително интензивна, сложна и изисква от персонала да е максимално подготвен и в добра кондиция, за да може да бъде адекватен и полезен за пациентите. Нашият ръководител отдавна провежда едно авторитарно ръководство – разделя колегите по различни дискриминационни принципи, унижава част от колегите, обиждайки ги публично пред колектива. Обиди, заплахи, изказани неистини, които, за жалост, не остават в рамките на болницата.

Лекарката беше подкрепена от нейните колеги. Те твърдят, че месечният график е неравномерно разпределен и нямат време за почивка. По думите им те давали писмени обяснения и понякога се стигало до дисциплинарни наказания. Д-р Симеонов, председател на синдикат „Защита” в сектор здравеопазване, посочи:

„За мен е недопустимо в тази битка с пандемията да затъпяваме острието на копието с лични проблеми и с проблеми, настанали на работното място.

От ръководството на болницата твърдят, че спорът не е нито от трудово-правен, нито от административен характер, а ставало въпрос за лични отношения между началника и част от неговите служители. Проф. Темелков отрича твърденията на здравните работници.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments