Медик: Пострадалите от пиратки са най-често мъже

0
56
Пиратки
Пиратки. Снимка: Pixabay

Малко след полунощ е пикът на пациентите с травми от фойерверки. Направили сме средностатистически образ на пострадалия от пиратка – това обикновено е мъж, между 30 и 45-50 години. Много рядко имаме пострадали жени, изглежда те са по-заети през това време.

Това каза д-р Людмил Симеонов, началник на клиниката по хирургия на ръката в „Пирогов“. По думите му през последните години има добра тенденция на по-малко травматизъм. Той коментира пред „bTV“:

Една от зоните, които се засяга, е ръката, но голям процент поражения има и по откритите части на тялото – това са лицето, очите и понякога ушите, ако експлозията е много силна.

Опитът на специалистите е свързан с различни видове взривни вещества и фойерверки. Те са категорични, че най-малки травми причиняват пиратките, които са най-лесно достъпни. Медиците предупреждават, че ако те гръмнат в ръката, водят до изгаряния и разкъсно-контузни рани. Д-р Симеонов заяви:

Ако се случи инцидент с травма на ръката, първото нещо, което трябва да направи пострадалият, е да се измие на течаща вода, след което да превърже с обилен превързочен материал. Следващото нещо е да потърси възможно най-бързо най-близкия медицински кабинет или болница. Моят съвет е да не се дават пиротехнически средства на деца, защото травмата след това е много тежка и за родителите и за самите деца.“

Клиниката по хирургия и микрохирургия за горни крайници е дежурна денонощно през цялата година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments