Медиен експерт: Има силна асиметрия между парламентарните и президентските избори

0
14
Избори
Избори. Снимка: МВнР, Facebook

Забелязва се сериозна асиметрия между парламентарните и президентските избори. Изглежда, че „парламентът не успява да удържи собствената си власт и я делегира“ на държавния глава, превръщайки ситуацията в кризисна. Темата коментира пред „БНР“ медийният експерт доц. Георги Лозанов.

Той е на мнение, че реално дебатът е един и същ, но гледните точки са различни. Очаквано – всяка политическа формация защитава интересите на избирателите си. Президентите от своя страна разглеждат теми, водещи до консенсуси в обществото.

„Вече не е достатъчно да си просто носител на гневния наказателен вот“, констатира Лозанов. Именно това е дало началото на едно друго говорене. Това е и причината да се появи проф. Анастас Герджиков, както и Лозан Панов. Последният, заяви медийният експерт, „хвърли камък в блатото, защото говори за автентичността на персоналните позиции“.

Отношение по темата изрази и политологът и преподавател в Софийския университет доц. Татяна Буруджиева. Според нея ще се получи хибридна кампания, при която фокусът ще бъде изместен към мажоритарните фигури за избора на президент. Те от своя страна е добре да имат солидна биография зад гърба си.

Доц. Буруджиева смята, че „онези, които се борят за първото място, се обръщат и говорят на всички граждани, независимо от подкрепите. Те не нападат другите, не се занимават с битка срещу другия“. Вероятно президентската кампания ще продължи да се изостря, прогнозира политологът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments