Медици от цяла България наблюдаваха операция на живо във Военномедицинска академия

0
140
Хирурзи от ВМА
Хирурзи от ВМА. Снимка: ВМА

Над 250 медици от цялата страна се включиха във второто издание на Sofia Hernia Days, организирано от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия /ВМА/.

Форумът беше открит от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, а в рамките на отделните сесии бяха засегнати новостите в областта на херниологията:

„За нас този форум е стъпка към постигане на общата ни цел, а именно имплементиране и осведоменост за най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена. Радваме се, че посещаемостта е доста по-висока и сме сигурни, че с всяко следващо издание броят на участниците ще се увеличава, коментираха организаторите.“

„Целта ни е чрез SofiaHerniaDays да демонстрираме на живо всички иновации в нашата област, да „заразим“ и останалите колеги с нашия ентусиазъм и стремеж към непрестанно усъвършенстване!“, посочи проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Специален акцент тази година бяха четири уъркшопа. Всеки от присъстващите специалисти имаше възможност да се включи в тях и да работи с:

– Робот DaVinci робот
– Лапароскопски симулатор симбионикс Surgical Science
– Лапароскопски симулатор съвместно на Кarl Storz и Medtronic
– Симулатор за приложение на негативно налягане за лечение на рани.

Освен богатата лекционна програма, участниците имаха уникалната възможност да надникнат в изцяло реновината операционна зала на Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология и да общуват директно със специалистите там – иноватори с богат опит. Те наблюдаваха в реално време „Лечение на комплексна вентрална херния с лапароскопска задна компонентна сепарация”.

Във ВМА ще се обсъдят новите тенденции при лечението на хернии

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments