Мебелното производство – сред най-засегнатите сектори от кризата с COVID-19 у нас

0
249
Мебели
Снимка: Pixabay

Мебелното производство се оказва сред най-засегнатите сектори у нас от кризата, предизвикана от COVID-19. Спадът е с близо 30 процента за последните 2 месеца, отчитат от бранша.

Приблизително 80% от предприятията са предприели действия по частично или цялостно освобождаване на персонал, коментира за „NOVA“ Даниела Петрова от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост. По думите й заетите в бранша са повече от 45 000 души.

„Нашият сектор е изцяло ориентиран към износ, а в условията на тази криза поръчките са драстично по-малко. Фирмите, които работят изцяло за износ са изправени пред много тежка ситуация. Има такива, които вече са затворили производствата си“.

Едва около 15% от производителите на мебели са подали документи по мярката 60/40, посочи Петрова. Тя изтъкна, че от бранша не смятат, че тази мярка е адекватна на ситуацията.

„Работим с много малка печалба и резервите, които бихме могли да генерираме са в изключително ниски размери. Когато едно предприятие е стигнало дотам да спре да функционира е нередно работодателят да плаща 40% за неосъществен труд.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments