МБАЛ-Добрич вдигна с 25% заплатите със задна дата

0
71
МБАЛ-Добрич
МБАЛ-Добрич. Снимка: Архив

Най-голямата болница в Добричка област вдигна възнагражденията на служителите си. Целта е да се запази настоящият персонал, както и да бъдат привлечени нови работници заради огромния дефицит предимно на медицински сестри. Повишението е на основните заплати е с 25%, а допълнителният труд – със 100%.

МБАЛ-Добрич се нуждае от 60 медицински сестри. А за да има нормален график и ефективно функциониране на всички отделения, те трябва да са поне 30. Търсят се и още до 15 лекари, така че да няма прекалено много извънреден труд.

Според ръководството на лечебното заведение чрез по-добре заплатен труд ще има по-добри здравни грижи. Изпълнителният директор д-р Георги Желязков коментира пред „БНР“, че икономическата ситуация у нас и кризата, довела до инфлацията, са част от мотивите им да предприемат стъпката.

„Говорим за лекар – средна брутна заплата около 3500 лева, за медицинска сестра – 2350 лева, за специализант 2700, за санитарка 1100 лева.“

Повишението се въвежда със задна дата – от 1 август.

МБАЛ-Добрич стартира и кандидат-специализантска кампания, като има отворени позиции за специализанти за почти всички специалности. Д-р Желязков уточни, че приходите, на които болницата ще разчита са основно от вдигнатите цени на клиничните пътеки. Той признава, че заради галопиращите цени на ток, газ и консумативи, е много трудно да се направят дългосрочни финансови разчети.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments