Мъж с 11 присъди отново застава пред съда

0
87
Телефонна измама
Телефонна измама. Снимка: Районна прокуратура; Архив

Районната прокуратура в Казанлък внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 58-годишен мъж.

Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 16 януари до 11 февруари 2019 г. в гр. Казанлък на три пъти е извършил телефонни измами. В съучастие с други, той се е представял за длъжностно лице – служител на МВР и за лекар. Целта им е била да заблудят трима души и да извлекат облаги от тях.

Схемата е била следната – съучастникът на обвиняемия се обаждал по телефона на пострадалите лица и се е представял за служител на МВР или за лекар. Настоявал е свидетелите да съдействат на полицията за залавянето на телефонни измамници, като в единия от случаите е поискал парични средства за слагане на ваксина против свински грип.

На 16 януари непознат мъж позвънил на 75-годишния свидетел и му казал, че се обажда следовател от МВР и че в гр.Казанлък има група измамници, от които трябва да се пази, поради което следва да продиктува мобилните номера на двата си телефона. След като затворил домашния си телефон, той бил набран по мобилния телефон. На пострадалия били дадени указания да приготви наличните си пари, като сумата от 10 300 лв. да пусне през терасата, за да може обвиняемият да ги вземе.

На 11 февруари по същата схема била убедена 72-годишна свидетелка да изтегли спестяванията си от банка – 5 735 лв., които хвърлила през терасата, като те по-късно са били намерени и иззети от обвиняемия.

По делото е установено, че на 18 януари, непознат мъж се обадил на 69-годишната свидетелка, като се представил за доктор Георгиев и заявил, че дъщеря й е в болница, болна е от свински грип и са необходими средства за поставяне на ваксина. В този момент по телефона се включил жена, която плачела и искала помощ. Представящият се за доктор, поискал от жената да изтегли налична парична сума в банка. Свидетелката предала съгласно указанията сумата от 4 400 лева лично на обвиняемия, който й заявил: „Идвам от името на доктор Георгиев“.

До момента обвиняемият е осъждан 11 пъти. Районната прокуратура в Казанлък счита, че се касае за престъпление с висока степен на обществена опасност, поради което внесе искане в съда за определена на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments