Мъж от Севлиево получи условна присъда за лихварство

0
1905
Правосъдие
Правосъдие. Снимка: Pixabay

Окръжният съд в Габрово осъди мъж от Севлиево на лишаване от свобода – условно, за извършено престъпление против кредитната система, съобщават от правовото звено.

Съдът призна подсъдимия И.И. за виновен в това, че това, че през периода от април на 2015 г. до края на февруари 2019 г. в Севлиево, като физическо лице, без съответно разрешение по Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки – предоставял кредити на различни лица при уговаряна и варираща по размер лихва, като с дейността си е получил неправомерни доходи в размер на общо 2 985,97 лева.

За посоченото престъпление И.И. бе осъден на 3 години лишаване от свобода, като изпълнението на така определеното наказание бе отложено с изпитателен срок от 5 години.

Подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 2 985,97 лева, представляваща равностойността на придобитото чрез престъплението.

С оглед събраните по делото доказателства И.И. бе оправдан по част от повдигнатото му обвинение, а именно да е предоставял още кредити срещу лихви, в следствие на които да е получил неправомерни доходи над сумата от 2 985,97 лева до размер на общо 26 095,97 лева, както и получените неправомерни доходи да са значителни. Поради посоченото подсъдимият бе оправдан и по обвинението за по-тежко престъпление.

Съдът постанови още подсъдимият да заплати на един от пострадалите, конституиран като граждански ищец и частен обвинител по делото, обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди в размер на 25 лева. Гражданският иск в останалата му част, до претендирания размер от 12 275 лева, бе отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments