Мъж е с условна присъда, след като е изтеглил бързи кредити от името на свой познат в Монтана

0
130
Безлихвен кредит. Снимка: Pixabay.
Безлихвен кредит. Снимка: Pixabay.

27-годишен мъж от Монтана е с условна присъда, след като е изтеглил с чужди лични данни и без съгласието на собственика им 4400 лева бързи кредити.

Към момента е изяснено, че К. В. К. и П. И. П. от Монтана се познавали отдавна. През 2019 г. П. И. П. се съгласил да помогне на 27-годишния К. В. К., който имал финансови проблеми, като му предоставил личната си карта, за да изтегли от негово име 500 лева кредит. След като заемът бил получен, младият мъж върнал картата на собственика й, а после погасил и кредита.

През 2020 г. 27-годишният пак останал без пари и в периода 10 април-9 юни като използвал сниманата вече лична карта на П. И. П. и създадена на негово име електронна поща, подал искания за заеми в електронната система на 6 дружества за бързи кредити в София, като създал у тях заблуждение, че П. И. П. кандидатства за кредитите.

След като исканията били одобрени, К. В. К. се явил на касата на дружество за разплащания и съставил 6 броя фалшиви документи – разписки за получаване на пари от П. И. П., подписал се от негово име и прибрал средствата.

Няколко месеца по-късно П. И. П. бил уведомен, че е получател на кредити, които не погасява. Потърпевшият подал сигнал за измамата в прокуратурата и сменил личната си карта.

Съдът призна 27-годишния, който е със средно образование, работи в Германия, неосъждан, за виновен за престъплението „компютърна измама“ и го осъди на 1 година затвор, отложена с 3 години изпитателен срок. За престъплението „съставяне на неистински документи“ младият мъж получи още едно наказание 1 година „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок.

Съдът определи на подсъдимия едно общо най-тежко наказание в размер на 1 година затвор, което отложи за изпитателен срок от 3 години. Той бе осъден и да плати 500 лева глоба в полза на държавата.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Монтана.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments