Мая Манолова ще даде промените в Изборния кодекс на Конституционния съд

0
60
Обсъждане на промените в Изборния кодекс. Снимка: пресцентър НС
Обсъждане на промените в Изборния кодекс. Снимка: пресцентър НС

Националният омбудсман Мая Манолова заяви, че ще сезира Конституционния съд (КС) по приетите промени в Изборния кодекс.

Според нея с промените в Изборния кодекс се отнемат основни конституционни права на българите и екипът й ще подаде жалба до КС. Такова нарушение е и отлагането на машинното гласуване, премахването на съдебния контрол върху актовете на избирателните комисии и ограниченията за гласуване в чужбина. Основните критики на омбудсмана са срещу обезсмислянето на преференциите за отделните кандидати в партийните листи, предаде БНР.

Грубо посегателство върху правата на българските граждани и то върху вече дадени права. Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те поискаха ясно на референдума през 2015 г.“, коментира Мая Манолова.

Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лв. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи… За пореден път се лишават десетки, стотици хиляди български граждани зад граница от правото им на глас, като електронното гласуване отново се отлага за неопределено време. На друг референдум хората поискаха електронно гласуване„, отбеляза Манолова пред репортери в парламента.

Промените в преференциалния вот бяха предложени от ДПС и подкрепени от ГЕРБ и НФСБ. Против бяха БСП, ВМРО и депутати от „Воля“, а групата на „Атака“ отсъстваше от залата.

С промените се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии, достижение, което съществуваше в кодекса, каза още Манолова, която бе автор на досегашния Изборен кодекс.

Сега реално хората се лишават от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решения на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища е огромен. Нарушават се огромни конституционни принципи… И сега виждаме как Народното събрание нарушава закона, като отказва да я (ЦИК – бел.ред.) замени със следваща, така както е записано в разпоредбите на кодекса„, посочи Манолова.

Спас Гърневски от ГЕРБ отхвърли обвиненията – „По Конституция държавата се управлява чрез многопартийна система. Ролята на партиите е да се осъществява и кадровата политика. Това, че в БСП има сериозни проблеми, не значи, че другите партии не осъществяват демократичен процес“, предаде „Фокус“

Манолова бе подкрепена от депутата от БСП Елена Йончева:

Точно така – отнема се демократичното право на българския избирател. Това е безспорно. Това е едно от достиженията на нашата демокрация и то беше отнето буквално натъмно“.

Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ омаловажи активността на Манолова и нарече преференцията „безобразие“:

Тя може да си мисли и приказва каквото си иска. Нейно право е. Всичко това е практики, които се наложиха през тези години. Част от практиките са давани под наем на част от партиите“.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС отхвърлиха обвиненията, че помежду им има негласна коалиция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments